Gemoetria analityczna
Marcinek:

Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych y=mx+2 oraz x+my−1=0
należy do prostokąta o wierzchołkach A(−2,1) B(−2,−1) C(1,−1) D(1,1)?
Z zadania wiem,że obie te proste mają punkt wspólny czyli
y=mx+2
Wiem także,że ten punkt musi należeć do przedziału
−2<=X<=1
−1<=y<=1
ale nie wiem co z tymi fantami zrobić tylko nie mam pojęcia jak to do końca zrobić
9 kwi 16:39
krystek: I wyznazyć X i y w zależności od parametru m (najlepiej met wyznaczników jak znasz
9 kwi 16:41
Marcinek: met wyznaczników ? nie wiem
9 kwi 16:43
krystek: To podstawiania . "Metoda wyznaczników"
9 kwi 16:45
9 kwi 16:46
Marcinek: kurczę a innym sposobem się nie da ?
9 kwi 16:53
9 kwi 16:55
Marcinek: patrząc to że nie ma tego wzoru na maturze przeraża mnie to dlatego szukam innego sposobu
9 kwi 16:55
krystek: Wyznaczaj x i y ,sprawdzę
9 kwi 16:58