wartość bezwzględna równanie
nikitka96: wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równianie ||x+2|−3|=a−x ma nieskończenie
wiele rozwiązań. −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ||x+2|−3|=a−x i (*) a−x ≥0 ⇒ (|x+2|−3)2=
(a−x)2 ⇔ ⇔ (x+2)2−6|x+2|+9= a2−2ax+x2 ⇔ x2+4x+4−6|x+2|+9= a2−2ax+x2 ⇔ ⇔ 4x+2ax−6|x+2|= a2−13 ⇔
⇔ (x<−2 i 4x+2ax+6x+12= a2−13) v (x ≥−2 i 4x+2ax−6x−12= a2−13) ⇔ ⇔ (x<−2 i 4x+2ax+6x= a2−25) v
(x ≥−2 i 4x+2ax−6x= a2−1) ⇔ ⇔ (x<−2 i 2ax+10x= a2−25) v (x ≥−2 i 2ax−2x= a2−1) ⇔ ⇔ (x<−2 i
(2a+10)x= a2−25) v (x ≥−2 i (2a−2)x= a2−1) ⇔ ⇔ (x<−2 i 2(a+5)x= (a−5)(a+5)) v (x ≥−2 i
2(a−1)x= (a−1)(a+1)) ⇔ ⇔ (x<−2 i a+5≠0 i 2x= a−5) v (x ≥−2 i a−1≠0 i 2x= a+1) , stąd i z (*) I
TU NIE ROZUMIEM PRZEJŚCIA ⇔ ⇔SKĄD TO SIĘ WZIĘŁO: (a−5<−4 i a≠−5 i 2a−a+5 ≥0) v (a+1≥−4 i a≠1 i
2a−a−1 ≥0) ⇔ (a<1 i a≠−5 i a ≥ −5) v (a≥ −5 i a≠1 i a ≥1) ⇔ ⇔ −5<a<1 v a >1 ⇔ a∊−5;1) U
(1;+∞) ...i tyle ufff...
9 kwi 12:43
5-latek : A kto to przeczyta (oczopląs
9 kwi 12:44
zef: Ale gąsienica
9 kwi 12:45
9 kwi 12:47
5-latek : Czasmi nie wszyscy wiedzeli co miał na myśli
pigor 
Jego rozwiązania naprawdę trzeba rozumieć .
9 kwi 12:53
nikitka96: A Pan rozumie i wie jak on to doprowadził? Proszę o komentarz..
9 kwi 15:03
nikitka96: NIE ROZUMIEM PRZEJŚCIA ⇔ ⇔SKĄD TO SIĘ WZIĘŁO: (a−5<−4 i a≠−5 i 2a−a+5 ≥0) v (a+1≥−4 i a≠1 i
9 kwi 15:04
Metis: A gdzie się podziewają i
Gray i
pigor ?
9 kwi 15:13