parametr
Axel: Wyznacz wszystkie wartości parametru a , dla których równianie ||x+2|−3|=a−x ma nieskonczenie
wiele rozwiązań
16 gru 17:28
pigor: ..., np. tak : ||x+2|−3|=a−x ⇔
||x+2|−3|+x=a i teraz
1) graficznie : narysuj wykres f(x)=||x+2|−3|+x i odczytaj z niego
dla jakich wartości a∊R prosta y=a || OX ma
∞ wiele punktów
wspólnych z tym wykresem (z częścią wykresu || do osi OX)...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) a analitycznie może np. tak :
16 gru 18:18
pigor: ..., wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których
równianie
||x+2|−3|=a−x ma nieskończenie wiele rozwiązań.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
||x+2|−3|=a−x i
(*) a−x ≥0 ⇒ (|x+2|−3)
2= (a−x)
2 ⇔
⇔ (x+2)
2−6|x+2|+9= a
2−2ax+x
2 ⇔ x
2+4x+4−6|x+2|+9= a
2−2ax+x
2 ⇔
⇔ 4x+2ax−6|x+2|= a
2−13 ⇔
⇔ (x<−2 i 4x+2ax+6x+12= a
2−13)
v (x ≥−2 i 4x+2ax−6x−12= a
2−13) ⇔
⇔ (x<−2 i 4x+2ax+6x= a
2−25) v (x ≥−2 i 4x+2ax−6x= a
2−1) ⇔
⇔ (x<−2 i 2ax+10x= a
2−25) v (x ≥−2 i 2ax−2x= a
2−1) ⇔
⇔ (x<−2 i (2a+10)x= a
2−25) v (x ≥−2 i (2a−2)x= a
2−1) ⇔
⇔ (x<−2 i 2(a+5)x= (a−5)(a+5)) v (x ≥−2 i 2(a−1)x= (a−1)(a+1)) ⇔
⇔ (x<−2 i a+5≠0 i 2x= a−5) v (x ≥−2 i a−1≠0 i 2x= a+1) ,
stąd i z
(*) ⇔
⇔ (a−5<−4 i a≠−5 i 2a−a+5 ≥0)
v (a+1≥−4 i a≠1 i 2a−a−1 ≥0)
⇔ (a<1 i a≠−5 i a ≥ −5)
v (a≥ −5 i a≠1 i a ≥1) ⇔
⇔
−5<a<1 v a >1 ⇔
a∊−5;1) U (1;+∞) ...i tyle ufff...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. jak zwykle piszę online i ...

nie ręczę głową za wynik w takim tasiemcu
liczbowym i zainteresowanym radzę mnie sprawdzać krok po kroku. ...
16 gru 19:01
Gray:

Moim zdaniem, nie ma ładniejszego rozwiązania tego zadania, jak rozwiązanie graficzne. Ponieważ
funkcja prawej stron wygląd tak jak wygląda − da się to rozwiązanie dokładnie uzyskać. Na
rysunku na niebiesko zaznaczyłem funkcję prawej strony; na czerwono wykres funkcji y=−x. Aby
treść zadania była spełnione muszę tak przesunąć czerwone aby pokryło się z niebieskim: stąd
a=1 lub a=−5.
pigor − wytrwały jesteś
16 gru 19:12
PW: A ja jak zwykle wolę pogadać.
Niezależnie od przedziału, na którym rozpatrujemy badane równanie, ma ono postać
(1) sx + b = a − x,
gdzie s = −1 lub s = 1. Jest to więc równanie liniowe. Równanie takie ma nieskończenie wiele
rozwiązań tylko wtedy, gdy s = −1 i b = a.
Jak łatwo zauważyć współczynnik s przy x w wyrażeniu
||x+2| − 3|
jest ujemny, gdy
1° x+2 ≥ 0 i jednocześnie x+2−3 < 0,
wtedy −2 ≤ x < −1, zaś występujący w (1) współczynnik b jest równy +1
albo
2° x+2 < 0 i jednocześnie −x−2−3 ≥ 0,
wtedy x ≤ −5, zaś współczynnik b jest równy −5.
Odpowiedź: Równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, gdy a = 1 lub a = −5.
Sprawdzenie.
Dla a = 1 równanie ma postać
||x+2| − 3| = 1 − x,
ma ono nieskończenie wiele rozwiązań dla x∊[−2, −1), gdyż na tym przedziale przyjmuje postać
|x − 1| = 1 − x, czyli −x + 1 = 1 − x.
Dla a = −5 równanie ma postać
||x+2| − 3| = −5 − x,
ma ono nieskończenie wiele rozwiązań dla x∊(−∞, 5], gdyż na tym przedziale przyjmuje postać
|−x−2−3| = − 5 − x, czyli |x+5| = −5 − x, to znaczy − x − 5 = − 5 − x.
16 gru 19:53
PW: Zajęty byłem czym innym i nie widziałem rozwiązania Graya, ale ciszę się, że jesteśmy
zgodni.
16 gru 19:54