Wyznacz równanie.
Monopolo: Wyznacz równanie prostej prostopadłej dla y= 15 x + 2 i przechodzącej przez punkt P(2,−3)
Oprócz wyniku,proszę też o objaśnienie zadania.
6 kwi 20:39
6 kwi 20:42
Jack:
Niech prosta prostopadła będzie k = ax + b
proste są prostopadłe kiedy ich współczynniki kierunkowe
a
1 * a
2 równają się minus 1
zatem
a = − 5
czyli nasza prosta prostopadla ma rownanie
k = −5x + b
skoro punkt P nalezy no to P(2, −3)
−3 = − 5 * (2) + b
−3 = − 10 + b
b = 7
zatem równanie
k = −5x + 7
6 kwi 20:44
Janek191:

Ma być a
1*a
2 = − 1
więc
| | 1 | |
a2 = − 3 bo |
| *(−3) = − 1 |
| | 3 | |
y = − 3 x + b Ma przechodzić przez P = ( 2 , − 3), więc
− 3 = − 3*2 + b ⇒ − 3 = − 6 + b ⇒ b = 3
Odp. y = − 3 x + 3
===============
6 kwi 20:45
:: ?
6 kwi 20:46
Jack: | | 1 | | 1 | |
Janek tam jest wbrew pozorom |
| , a nie |
| |
| | 5 | | 3 | |
chociaz ciezko zauwazyc, nie powiem ze nie
6 kwi 20:46
Monopolo: Dzięki.
6 kwi 20:57
Janek191:
To ma dwa zadania zrobione
6 kwi 21:11
Janek191:
Boją się używać literki U do pisania ułamków

6 kwi 21:12
Jack: jak ja kiedys...
6 kwi 21:16
zef: @Jack
Rozwiązał ktoś te twoje zadanka dot. pochodnych ? Mógłbyś podesłać mi ten temat czy już gdzieś
zginął ?
6 kwi 21:18
5-latek : Panowie

Dostal link od
rybki wiec nalezalo poczekać az sam zacznie rozwiazywac i pokaze co zrobil
.
Jeśli sam nie zrobi to wielkie G zrozumie .
6 kwi 21:19
6 kwi 21:20