Prosta pochodna
Marian : | k2 + 4 | |
| Wyznacz ekstrema. Nie wiem dlaczego mi wychodzi wartość maksymalna dla k= −2 a |
| k | |
minimalna dla k = 2 a nie odwrotnie

sprawdzam po kilka razy i nie wiem gdzie mam błąd
6 kwi 15:56
Marian : Napewno mam jakiś banalny błąd ale nie mogę go znaleźć
6 kwi 15:59
6 kwi 16:06
Marian : Pomoże ktoś

Wychodzi na to że k przyjmuje największą wartość gdy zbliża się z prawej strony
do zera
6 kwi 16:32
Godzio:
| | k2 − 4 | |
f'(k) = |
| > 0 ⇒ (k − 2)(k + 2)k > 0 |
| | k | |
Dla k = −2 jest minimum lokalne, dla k = 2 jest maksimum lokalne
6 kwi 16:50
Godzio:
| | k2 − 4 | |
No i myła ... |
| > 0 ⇒ (k − 2)(k + 2) > 0 |
| | k2 | |
Więc w k = 2 jest minim, a w k = 2 maksimum
6 kwi 16:51
Godzio: k = −2 maksimum*
6 kwi 16:51
Godzio:
kx
2 − (k
2+4)x + 1=0
Δ = (k
2 + 4)
2 − 4k
2 = k
4 + 8k
2 + 16 − 4k
2 = k
4 + 4k
2 + 16 > 0
k ≠ 0
| | k2 + 4 | | 4 | |
x1 + x2 = |
| = k + |
| |
| | k | | k | |
Biorąc dowolnie duże k suma pierwiastków jest dowolnie duża i nie trzeba liczyć do tego
pochodnej.
6 kwi 16:55
Marian : Więc zadanie nie ma rozwiązania

W odpowiedziach: Suma jest najmniejsza dla k=−2 a największa
dla k= 2
6 kwi 16:59
Marian :
6 kwi 17:15
Marian: pomoże ktoś?
6 kwi 17:49
Marian: ?
6 kwi 18:37
Marian : ?
6 kwi 19:13
Godzio:
Nie ma rozwiązania, najmniejsza jak i największa nie istnieją.
6 kwi 19:41
Marian : Dzięki!

czyli w książce jest błąd
6 kwi 20:18