pochodna
Kasia: równanie kwadratowe kx
2−(k
2+4)x+1=0 ma dwa różne pierwiastki. znajdż tę wartość parametru k,
dla której suma pierwiastków danego równania jest najmniejsza oraz tę wartość parametru k, dla
której suma pierwiastków jest największa. Dla znalezionych wartości parametru oblicz sumę
pierwiastków
| | k2+4 | | k2−4 | |
rozwiązywałam to tak : g(x)= |
| g`(x)= |
| znjaduję miejsca zerowe pochodnej |
| | k | | k2 | |
k=2, k=−2
i wychodzi mi że pochodna zmienia znak z + na − w x=−2 czyli ze tam jest maksimum, a przecież
jest odwrotnie, w x=2 jest maksimum
21 kwi 08:12
Janek191:

Δ = ( k
2 + 4)
2 − 4 k*1 = k
4 + 8 k
2 +16 − 4 k = k
4 + 4 k
2 + 16 > 0 dla k ∊ ℕ
| | − b | | k2 + 4 | |
x1 + x2 = |
| = |
| |
| | a | | k | |
| | k2 + 4 | | 4 | |
g(k) = |
| = k + |
| |
| | k | | k | |
| | 4 | |
g '(k) = 1 − |
| = 0 ⇔ k = − 2 lub k = 2 |
| | k2 | |
więc
g ''( − 2) = − 1 < 0 − więc funkcja g osiąga maksimum lokalne dla k = − 2
g''( 2) = 1 > 0 − więc funkcja g osiąga minimum lokalne dla k = 2
21 kwi 08:37
Kasia: ale to jest tylko minimum lokalne, więc nie mogę jeszcze powiedzieć ze suma pierwiastków jest
tu najmniejsza w całej dziedzinie, czyli wynikałoby z tego że zadanie nie ma rozwiązania?
21 kwi 08:59
Marian : Mam taki sam problem jak Kasia

wyjaśni ktoś?
6 kwi 16:33
Marian : Też mi się wydaje że to zadanie nie ma rozwiązania
6 kwi 16:40
Janek191:
Masz
Suma pierwiastków z wzorów Viete'a jest równa
| | − b | | k2 +4 | | 4 | |
x1 + x2 = |
| = |
| = k + |
| |
| | a | | k | | k | |
Szukam maksimum lokalnego i minimum lokalnego tej funkcji
| | 4 | |
g '(k) =1 − |
| = 0 ⇔ k = − 2 lub k = 2 |
| | k2 | |
Obliczam drugą pochodną
| | 8 | |
Ponieważ g '' (−2) = |
| = − 1 , więc funkcja g osiąga dla k = − 2 maksimum |
| | − 8 | |
| | 4 | |
lokalne równe g(−2) = −2 + |
| = − 4 |
| | −2 | |
| | 8 | |
Ponieważ g ''( 2) = |
| = 1 > 0 , więc funkcja g osiąga dla k = 2 minimum lokalne |
| | 8 | |
| | 4 | |
równe g(−2) = 2 = |
| = 4 |
| | 2 | |
Reszta na wykresie wyżej
6 kwi 18:01