zadania
Metis: 1)Wykaż, że jeśli 2tgα−sinα+5cosα=10 to, tgα=5
Jakiś pomysł

, nie mogę przekształcić tej formy bez uzyskać tg
Próbowałem jeszcze tak coś zauważyć:
2tgα−sinα+5cosα=10
tgα=5 / *2
2tgα=10
10−sinα+5cosα=10
sinα−5cosα=0
Ale z tego nic nie wynika

2) Udowodnij, że dla dodatnich a,b, niewiększych od 1 , prawdziwa jest nierówność
ab
2−a
2b≤1/4
a,b >0 i a, b <1
a,b∊(0,1>
Próbowałem działać wzorami skróconego mnożenia , ale ten minus tam komplikuje:
(
√ab ... a
√b)
2 ... i nic z tego.
5 kwi 19:49
Benny: 2tgα−sinα+5cosα=10 /*cosα
2sinα−sinαcosα+5cos2α=10cosα
sinα(2−cosα)−5cosα(2−cosα)=0
(sinα−5cosα)(2−cosα)=0
sinα=5cosα
tgα=5
5 kwi 19:55
Jerzy:
1)
....... ⇔ 2sinα − sinαcosα + 5cos
2α − 10 cosα = 0 .... i działaj
5 kwi 19:55
Oopp: | | sinα | |
A może spróbować za tgα |
| |
| | cosα | |
5 kwi 19:57
Jerzy:
jesteś przed maturą ?
5 kwi 19:57
Metis: Dzięki

Nie pomyślałem tak o tym , tylko więcej kombinowałem z tezą : tgα=5 .
5 kwi 20:00
Metis: Jerzy tak
5 kwi 20:00
Jerzy:
to nie zapomnij dodać komentarza , że: cosx ≠ 0 ( aby nie stracić punktów)
5 kwi 20:02
Jerzy:
nie możesz prowadzić dowodu wprost wychodząc z TEZY !
5 kwi 20:02
olekturbo: Jerzy, a jak na maturze mam takie zadanko to wystarczy ze napisze cosx # 0 czy tez mam napisac
wprost x # 90 + k*180
5 kwi 20:04
Metis: Wystarczy cosx≠0
5 kwi 20:05
Jack: wg mnie wypada
jesli cos x ≠ 0
to x ≠ ...
aczkolwiek jak chcecie
5 kwi 20:06
Metis: Do niczego w tym zadaniu dokładny argument dla którego cosx=0 nie jest potrzebny.
5 kwi 20:10
Metis: A macie pomysł na 2)?
5 kwi 20:11
Jerzy:
radzę dopisać , bo obustronnie mnożysz przez cosx !
a uzasadnienie, bo istnieje tgx, a więc cosx ≠ 0
5 kwi 20:12
Jerzy:
@olekturbo ... nie musisz wymieniać kątów, tylko podac uzasadnienie ( patrz wyżej)
5 kwi 20:13
5 kwi 20:14
Metis: To jedyny sposób na zadanie 2) ?
5 kwi 20:36
Saizou :
możemy założyć że jedna z liczb jest większa tzn
b≤a
b−a≤0
ab(b−a)≤0 , bo a,b>0
| | 1 | |
ab2−a2b≤0 tym bardziej a2−a2b≤ |
| |
| | 4 | |
5 kwi 20:49
Metis: O ten sposób ciekawszy

Ale przeszedłby na maturze?
5 kwi 20:51
Saizou :
a dlaczego by nie
5 kwi 20:52
Metis: Dzięki

Jak tam leci
Saizou 
?
5 kwi 20:54
5-latek : do 1 może sprobowac podstwic
5 kwi 20:55
Saizou :
Cześć Metis, nie trawię algebry ale poza tym jest oki, a u ciebie ?
5 kwi 20:58
Metis: Cześć 5−latku

Działania i wyniki będą niemiłosierne
5 kwi 20:58
Benny: @Saizou jeszcze algebrę masz?
5 kwi 20:59
5-latek : Czesc

Ale jak będziesz liczyl to zapominisz o maturze przez jakiś czas
5 kwi 21:01
5 kwi 21:02
Saizou :
Tak jeszcze mam algebrę i to jeszcze nie koniec, ja chcę analizę
5 kwi 21:02
Benny: Metis, Leci sobie powoli, tak samo algebra mi się nie podoba jak Saizou a teraz
egzamin mam mieć z całego roku. Jutro kolosik z analizy, więc liczy się jakieś pola.
Saizou u Nas algebra jest przez 3 semestry, analiza tak samo.
5 kwi 21:09
Metis: Dacie radę
5 kwi 21:17
bolek amator: Metis, 32 pytania na dzień to nie tak dużo można dołączyć do jakiejś dużej grupy na fb no i
jeżeli wchodzi na ustną o 9:00 np 1000 maturzystów to wiadomo że raczej wszystkie tematy
zostaną wylosowane więc jeżeli masz na późniejszą godzinę ustną np jak ja o 15

to jeszcze
nic straconego
5 kwi 21:31
Metis: Nadzieje są

Znasz jakąś ciekawą grupę?
5 kwi 21:34
bolek amator: Generalnie dezaktywowalem facebooka ale jeżeli wpiszesz i dołączysz do kilku grup typu matura
ustna 2016 na pewno się nie zawiedziesz, przynajmniej rok temu u nas to zadziałało bo
widziałem pytania z danego dnia już np o 12:00 u ludzi na kartkach przed salami
egzaminacyjnymi
5 kwi 21:44
Saizou :
Benny u mnie chyba też ale to się rozwleka w czasie i przez 3 semestry męczarnia
5 kwi 21:56