Trójkąt, udowadnianie twierdzenia.
Pw: W trójkącie ABC, gdzie |CB| = a, poprowdzano środkową |BD| z punktu B na bok |AC|. Przez punkt
S który jest środkiem odcinka |BD| i punkt A poprowdzano prostą, która przecięła bok |BC| w
punkcie P. Udowodnij że |PC| = 2/3a.
5 kwi 09:21
5 kwi 16:49
g:

Potraktujmy punkty jako pary współrzędnych, np. A=(A
x,A
y).
| | | |
W sposób skrócony można napisać: S = |
| |
| | 2 | |
Punkt P leży na przedłużeniu odcinka AS, co można zapisać: P = A + (S−A)*t
gdzie t jest jakąś, na razie nieznaną liczbą.
Punkt P leży też na odcinku BC, co można zapisać: (P−B) x (P−C) = 0 ('x' − mnożenie
wektorowe)
Po dość prostych rachunkach można wyznaczyć, że t = 4/3. Stąd wiadomo gdzie jest P.
I dalej:
P−C = 2/3 (B−C)
P−B = −1/3 (B−C)
5 kwi 17:23
mat16:
"pokrętny" ten dowód
5 kwi 17:31