Pole powierzchni bocznej stożka
Ada: Oblicz pole powierzchni bocznej stożka o kącie rozwarcia 120 stopni i wysokości równej 4√3 cm
4 kwi 21:17
4 kwi 21:24
Janek191:
Patrz na rozwiązanie poprzedniego zadania
4 kwi 21:24
Ada: r wyszło mi 6 a tworząca czyli l=√12 czy to dobrze?
4 kwi 21:42
Janek191:
r = 12
4 kwi 21:45
Ada: to w takim razie jakie wychodzi l skoro ciągle wychodzi mi √12 ?
4 kwi 21:49
Janek191:

h = 4
√3
Mamy
| r | |
| = tg 60o = √3 ⇒ r = h*√3 = 4√3*√3 = 4*3 = 12 |
| h | |
oraz
| h | |
| = sin 30o = 0,5 ⇒ l = 2 h = 8√3 |
| l | |
4 kwi 21:55