Pole całkowite i objętość stożka
Ada: Oblicz pole całkowite i objętość stożka o kącie rozwarcia 120 stopni i wysokości 8. Pomoże
ktoś?
4 kwi 21:13
Janek191:

Mamy
| r | |
| = tg 60o ⇒ r = h*tg 60o = 8 √3 |
| h | |
oraz
| 8 | |
| = cos 60o = 0, 5 ⇒ l = 16 |
| l | |
zatem
P
c = π r
2 + π r*l = ...
4 kwi 21:19
dero2005:

h = 8
r =
l =
√r2 + h2 =
P
c = πr(r+l} =
licz dalej
4 kwi 21:19
dero2005:
mistake
| r | |
| = tg60 o = √3 |
| h | |
4 kwi 21:20
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| π r2*h = ... |
| | 3 | | 3 | |
4 kwi 21:20
Ada: Pc wyszło mi 128π+128√3 cm2 a objetosc 341πcm3 czy moze tak wyjsc?
4 kwi 21:35
dero2005:
@Ada − chyba nie umiesz liczyc
4 kwi 21:41
Ada: policzyłam jeszcze raz tym razem objętość 128πcm3 a pc 48π+64√3 cm2
4 kwi 21:45
4 kwi 21:59
dero2005:
l = √(8√3)2 + 82 = 16
Pc = πr(r+l) = π*8√3(8√3+16} = π192 + π128√3 = 32π(6 + 4√3)
4 kwi 22:06