trygonometria
satya: Rozwiąż równanie:
cos3x= 0
1 sty 23:52
max:
cos3x=0 => 3x = 0 +k*π / : 3
to: x = k* π3 , k€ C
2 sty 00:05
satya: bo ja to zrobiłam w ten sposób (zły):
cos3x=0
cos π2= 0 π2∊ (0; π)
3x= ±π2 + 2kπ k∊C
x= ± 32π + 6kπ= ± 3π*(12 + 2k)
2 sty 00:06
satya: a w ogóle w rozwiązaniach jest:
x= (2k+1)*π6 k∊C
2 sty 00:08
max:
o.o sorry

oczywiscie ,że:
cos3x=0 => x =
π2+k*π
to: x =
π6 + k*
π3 , k€C
przepraszam , pomyślało mi się o sinusie
2 sty 00:08
max:
i tak będzie

bo x=
π6 +k*
π3= ( 2k +1)*
π6 . k€C
mea culpa
2 sty 00:10
satya: a dlaczego jest kπ a nie 2kπ?
2 sty 00:12
max:
bo wartość zero przyjmuje co π
2 sty 00:15
satya: rozwiązuje zadania z równaniami trygonometrycznymi teraz.
w równaniach z cosinusem raz jest π a drugim razem 2π.
nie wiem dlaczego...
2 sty 00:21
max:
tylko miejsca zerowe f. cosx pojawiają się co
k*π
pozostałe inne wartości ≠0 pojawiają się co k*
2π
to widać chociażby z wykresu ( i dlatego tak jest )
pamiętaj o tym ....
powodzenia
2 sty 00:29
satya: dzięki
2 sty 00:30
2 sty 00:32