Zadanie z przekrojem
no maturę zdaję: Przez przekątną podstawy sześcianu mającego krawędź o długości a poprowadzono płaszczyznę,
która jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 st. Oblicz pole otrzymanego
przekroju sześcianu.
Wiem już, że ten przekrój będzie trapezem równoramiennym, ale dalej nie mam już pomysłu. Ktoś
coś pomoże?
4 kwi 17:36
no maturę zdaję: Może jednak?
4 kwi 18:40
no maturę zdaję: Dalej nwm, podpowiecie chociaż trochę ?
4 kwi 20:29
no maturę zdaję: Jak policzyć górna (krótszą) podstawę trapezu?
4 kwi 20:37
Jack:

α = 60
najpierw sprawdzmy jak to bedzie wygladac...(rozowy trojkat)
| | a√2 | |
wiemy ze p = |
| (bo polowa przekatnej podstawy szescianu) |
| | 2 | |
| | a | | 2 | | 2√2 | |
tg β = |
| = |
| = |
| = √2 ≈ 1,414 |
| | | | √2 | | 2 | |
β ≈ 55 stopni (odczytujesz z tablic)
skoro nasz kąt jest wiekszy, to bedzie to trapez,a nie trojkat
4 kwi 20:40
Jack:
4 kwi 20:42
no maturę zdaję: Ale ja wiem już że to trapez a nie trójkąt i wiem dlaczego. Napisałam przecież...
4 kwi 20:43
no maturę zdaję: Chodzi mi o sam przekrój.
4 kwi 20:44
4 kwi 20:46
Jack: albo z podobienstwa z trojkatow albo...
4 kwi 20:48
no maturę zdaję: oki, może jakoś ogarnę to dalej sama, dziękuję
4 kwi 20:55
no maturę zdaję: Dziś zajrzałam jeszcze do tego zadanka, zainspirowałam się trochę tym:
https://matematykaszkolna.pl/forum/165438.html
Ale nie wyszło,
ktoś mógłby sprawdzić?
x(dłuższa podstawa)=a
√2
| | 2a√3 | |
h − wyliczyłam z sin 60st., wyszło |
| |
| | 3 | |
b(krótsza podstawa) − z tw. Talesa
tg 60=a/|OE| (oznaczenie z rysunku na dole w linku wyżej)
| | a√2 | | a√3 | | 3√2−2√3 | |
b=1/2a√2 − |OE|= |
| − |
| =a* |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
W odp. P =24(
√6−1)a
Pytanie, czy źle wyszło mi pole, czy mam błąd gdzieś wcześniej? Czy po prostu liczyć nie umiem
5 kwi 19:26