planimetria
Paweł: Witajcie, mółgby mi ktoś objaśnić rozwiązanie tego zadania przez Godzia ? Rozumiem te kąty, ten
stosunek, ale potem nie wiem jak obliczają pola tych trójkątów
4 kwi 15:33
4 kwi 15:34
Godzio:
Mamy coś takiego:
| | 3b * 3h2 | | 9bh2 | |
P = |
| = |
| /: 9 |
| | 2 | | 2 | |
| P | | bh2 | |
| = |
| −− a to jest pole największego trójkąta, analogicznie jest wyliczone pole |
| 9 | | 2 | |
górnego trójkąta. A prawy i lewy trójkąt mają równe pola więc dalej już łatwo.
4 kwi 15:59
Paweł : Dziękuje, sprobuje to jeszcze raz przemyśleć
4 kwi 16:07
Paweł: a skąd wiadomo że lewy i prawy trójkąt jest równy ?
4 kwi 16:27
Paweł: Dobra, doliczyłem się już wszystkiego.. uff
4 kwi 16:49