pierwiastek
eff: Liczba √3−2√2 jest równa
(3−2√2)0,5 nie wiem jak dalej
3 kwi 17:52
Jack: √3−2√2
chcesz to schowac we wzor skroconego by nastepnie ladnie wyciagnac jakies liczby.
wiec
szukasz takich liczb, ze
a2 + b2 = 3
2ab = 2√2
skoro 2ab = 2√2 , to ab = √2
mozna zauwazyc dosyc prosto, ze liczby 1 i √2 spelniaja te rownania, wiec
√3−2√2 = √(1−√2)2 = |1−√2| = √2 − 1
3 kwi 17:58
eff: ok rozumiem, a czy można jakoś inaczej wytłumaczyć, np potęgami tak jak zaczynalam ?
3 kwi 18:17
3 kwi 18:24
eff: akurat takie przykłady wiem jak robić, ale ten mnie zaskoczył, ok za wszystko dziękuję
3 kwi 18:29