matematyka rozszerzona pierwiastki
Kleo: Wykaż, że wartość wyrażenia jest liczbą naturalną:
√ 3−√5 * ( 3 + √5) * (√10 − √2)
3 kwi 10:02
3 kwi 10:15
Kleo: W rozwiązaniu został zastosowany wzór skróconego mnożenia, ale który?
3 kwi 10:25
5-latek : wyrażenie (3+√5)*(√10−√2) nie stanowi problemu do policzenia
natomiast jest problem z tym √3−√5 ? tak ?
3 kwi 10:45
5-latek : ja rozwiazuje takie wyrażenia postaci
√A±√B troche podobnie jak
Jack
a mianowicie jeśli A
2−B=C
2 to
Wszystkie takie przykłady niezależnie od tego czy wyrażenie pod pierwiastkiem jest pelnym
kwadratem czy nie .
Jeśli mam postab
√A±n√B to czynni n wciągam pod pierwiastek i mama
√B i dalej tak samo
3 kwi 10:56
5-latek : Jeśli chcesz zrobić tak jak
Jack to zrobil to należy trochę pomyslec
| | a±b | | a | | b | |
Z własności dzialan na liczbach ℛ mamy |
| = |
| ± |
| |
| | c | | b | | c | |
| | 6−2√5 | | 6 | | 2√5 | |
Teraz patrząc na to można 3−√5 zapisac jako |
| bo |
| − |
| = 3−√5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Ale już teraz
√6−2√5 =
√(1−√5)2 bo (1−
√5)
2= 1−2
√5+5= 6−2
√5
========================================(tu ten wzor skroconego mnożenia
a dalej to = |1−
√5|= −(1−
√5)=
√5−1
dalej już patrz jego rozwiązanie
3 kwi 11:11
Kleo: tak
3 kwi 11:12
Kleo: Ale czy ten wzór jest wprowadzony na poziomie liceum?
3 kwi 11:13
Kleo: Dobra. Już wszystko rozumiem.
3 kwi 11:15
5-latek : jeśli chodzi o (a−b)2 czy (a+b)2 to tak to sa wzory oczywiste . sama musisz ta postac
znaleźć
Jeśli chodzi o ten 10:56 to chyba nauczyciele go nie pokazuja bo obciaza i tak przeciążone
umysły licealistów .
Dobrze jest go znac
3 kwi 11:18
ojojoj : 5−latek gdzie mogę znaleźć to w internecie?
3 kwi 18:47
ojojoj : pytanie do postu 10:56
3 kwi 19:00
5-latek : ten wzor
| | A+C | |
√A+√B= √ |
| ± itd. −−− kiedyś pisal o nim Gustlik ale wyszukiwarka nie |
| | 2 | |
działa od początku
na pewno był znany jeszcze przed 1966r bo jest on w tablicach matematyczno−fizycznych 4
cyfrowych pod redakcja W Wojtowicza z 1966r
Ta postac czyli
√a+√b jest nazywana
pierwiastkiem surdycznym wiec może wpisz to
haslo w google
3 kwi 19:02
ojojoj : dziękuje
5−latku
3 kwi 19:10
5-latek : Masz tam jeszcze taki wzor
jeżeli a>b>0 to
gdy b<a<4b wzor ten daje przybliżenie z bledem mniejszym od 3% dokładnej wartości
3 kwi 19:11
ojojoj : internet milczy na ten temat, trochę lipa
3 kwi 19:18
5-latek : Ten wzor musisz znac na pamięć .
Jeśli chcesz się nim poslugiwac
Pokaze CI w takim razie co innego
√n+√m mamy rozpisać w postaci
√x+
√y
czyli
√n+√m=
√x+
√y (obie strony do potęgi drugiej
n+
√m= x+2
√x*y+y
czyli mamy mieć ze
x+y=n
2
√xy=
√m( to równanie do potęgi drugiej
wiec
mamy układ rownan
{x+y=n
{4xy=m
wiec dalej
{x+y=n
| | m | |
Wiec masz znaleźć takie dwie liczby x i y żeby ich suma była rowna n i iloczyn |
| |
| | 4 | |
Od tej pory masz tylko to pamietac bo skad to się bierze masz wyprowadzone
Zrobmy przykład
√3+√8=
√x+
√y
wiec mamy do rozwiązania taki układ
{x+y=3
Masz znalezc takie liczby x i y żeby ich suma była rowna 3 a iloczyn 2
To już widać ze będą to liczby x=1 i y=2 lub x=2 i y=1
Przy sumie nie gra roznicy która pare wezniemy
Wiec możemy zapisac tak
√3+√8=
√1+
√2= 1+
√2
=========================
Ta sama zasada jest przy roznicy
tylko tutaj zakładamy ze x≥y
Przykład
√7−4√3=
√7−√48=
√x−
√y i x≥y
podnosimy obie strony do potęgi drugiej mamy
7−
√48=x+y−2
√xy
ROwnosc ta będzie spelniona kiedy
{x+y=7
Z tego już widzimy ze będzie tak x=3 iy=4 albo x=4i y=3
Wobec tego ze x≥y to
√7−4√3=
√4−
√3=2−
√3
==========================
Zasada jest prosta − po rozwaizaniu sobie kilku przykladow będziesz to rozwalal w trymiga
Ta metoda jest dobra gdy wyrażenie pod pierwiastkiem jest pelnym kwadratem .
jeśli nie jest to ten drugi wzor zastosuj
3 kwi 19:53
ojojoj : zapomniałem
5−latku podziękować

możesz mi jeszcze napisać jakieś przykłady do rozwiązania, z chęcią się tego sposobu nauczę
5 kwi 23:48