Prosze o pomoc w uproszczeniu i doprowadzeniu do liczby naturalnej
Zaba: √3−√5×(3+√5)*(√10−√2) PROSZE O PONOC
30 mar 17:10
Zaba: Czy pomoze ktos?
30 mar 17:18
Jack: √3−√5 * (3+
√5) * (
√10 −
√2)
Najpierw to : (3+
√5) * (
√10 −
√2) = mnozyc umiesz co nie ?
| | 6−2√5 | |
√3−√5 mozna zauwazyc ze to jest √ |
| a tu jest "ukryty" wzor skroconego |
| | 2 | |
mnozenia
zatem
30 mar 17:20
Zaba: Jasne

bardzo Ci dziekuje

ja nie wiem co mnie tak przycmilo
30 mar 17:24
Zaba: Mam tak: √u{6−2√5u2}=2√10+2√2
30 mar 17:29
Jack: powinno Ci wyjsc 8...
30 mar 17:32
Zaba: √6−2√52
30 mar 17:33
Zaba: Kurcze ale jakim cudem? Naprowadzisz?
30 mar 17:34
Jack:
(3+√5) * (√10 − √2) = 3
√10 − 3
√2 +
√50 −
√10 = 2
√10 − 3
√2 +
√50
√50 to jest oczywiscie
√25*2 = 5
√2
zatem
2
√10 − 3
√2 +
√50 = 2
√10 − 3
√2 + 5
√2 = 2
√10 + 2
√2 = 2(
√10+
√2)
wiemy ze
więc
| | √5−1 | | 2 | |
2(√10+√2) * |
| = |
| * (√10+√2) * (√5−1) = |
| | √2 | | √2 | |
=
√2 * (
√50 −
√10 +
√10 −
√2) =
√2* (
√50 −
√2) =
√100 −
√4 = 10 −2 = 8
30 mar 17:39
Zaba: Z tego mnozebia wychodzi 2√10+2√2 i co dalej?
30 mar 18:05
Zaba: A ten ukryty wzór skróconego mnożenia to nie jest vzasem 1−√5\√2 wychodzi mi wtedy −8
30 mar 18:14
Kleo: Jaki tutaj został użyty wzór skróconego mnożenia, bo nie rozumiem?
3 kwi 10:24
5-latek : (a−b)2= a2−2ab+b2
3 kwi 10:30
Kleo: i gdzie tutaj jest kwadrat?
√3−√5
3 kwi 10:49