trgonometria równanie
hiroł: mam takie równanie 7
sin(3x)* 3
2sin(3x) = 63
cos(3x)
no i je rozwiązałem, ale jak sprawdziłem rozwiązanie na wolframie, to tam w ogóle kosmosy
jakieś wychodzą, a mi wyszło "ładne" rozwiązanie, no i nie wiem gdzie jest błąd
3 kwi 15:07
ICSP: Pewnie nie ma. Wolfram zazwyczaj w przypadku równań trygonometrycznych pokazuje kosmosy.
3 kwi 15:08
===:
63
sin3x=63
cos3x
i do przodu
3 kwi 15:12
hiroł: a mógłby ktoś to rozwiązać i powiedzieć ile mu wyszło?
3 kwi 15:13
hiroł: @===:
no ja właśnie tak przekształciłem
3 kwi 15:14
ICSP: sin3x = cos3x
tg3x = 1
3 kwi 15:16
3 kwi 15:19
===:
...oj
hiroł wcześniej wpisujesz pytanie niż się zastanowisz
3 kwi 15:21
ICSP: Tak. Dobrze Ci wyszło.
3 kwi 15:23
hiroł:
sin3x = cos3x |:cos 3x
tg3x=1
3 kwi 15:24
hiroł: to w związku z tym kolejne być może głupie pytanie, można tak dzielić?
3 kwi 15:25
Domel: no bo jeżeli:
sin(3x) = cos(3x) /:cos(3x)
czyli
tg(3x) = 1
no to
3 kwi 15:33
ICSP: Można.
3 kwi 15:41
===:
... możesz tak dzielić po założeniu, że cos3x≠0
3 kwi 15:50
ICSP: cos3x = 0 pociagnełoby za sobą sin3x = 0 co z koleji dałoby sprzeczność z jednyką
trygonometryczną
3 kwi 15:52