gdzie jest blad
Lucas:
S
3=21
S
6−S
3=168
| | 1 − q6 | | 1 − q3 | |
S6−S3=a1* |
| − a1* |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
| | 1 − q | | 1 − q6 | | 1 − q | | 1 − q3 | |
168=21* |
| * |
| − 21* |
| * |
| |
| | 1−q3 | | 1−q | | 1−q3 | | 1−q | |
168=21−21q
3−21
q
3=−8
Nie mam pojęcia gdzie walnąłem wynik powinien wyjść q =2
3 kwi 14:15
ICSP: 1 − q6 = (1 − q3)(1 +q3)
Skąd więc w przedostatniej linijce − przed 21q3 ?
3 kwi 14:21
Lucas: masz racje powinien być plus a nie minus
ale gafa a szukałem najpierw sam przez 10 min gdzie jest błąd
dzięki
3 kwi 14:28
ICSP: Możesz również zauważyć równośc :
S6 = S3 + a4 + a5 + a6 = S3 + a1q3 + a2q3 + a3q3 = S3 + q3(a1 + a2 + a3) =
= S3(q3 + + 1)
więc całe twoje równanie przybiera postać :
S6 − S3 = 168
S3 * q3 = 168
q3 = 8
q = 2
3 kwi 14:28
Lucas: też to później zauważyłem tylko nurtowało mnie gdzie zrobiłem gafę
3 kwi 14:35
3 kwi 14:38