zad. 54 rozwiąż równanie 2x^3-x^2-6x 3=0
Πέτρος: zad. 54 rozwiąż równanie 2x3−x2−6x+3=0
1 sty 21:50
max:
zobacz tu ,
1399 i sam (a) dasz radę z korzyścią dla siebie
1 sty 21:52
Tomasz T.: Przykład:
2x3−x2−6x+3=0
1 Etap (wyłączyć największy wspólny czynnik przed nawias):
x2(2x−1)−3(2x−1)=0
2 Etap (pogrupować równanie):
(x2−3)(2x−1)=0
3 Etap (przyrównać do zera każdy z nawiasów):
x2−3=0 2x−1=0
x2=3 2x=1
x=√3 v x=−√3 v x=12
4 Etap (podać odpowiedź):
Odp. Rozwiązaniem są takie liczby jak: √3, −√3 oraz 12.
17 kwi 14:33
Tomasz T.: Te liczby są też nazywane pierwiastkami wielomianu (chodzi o "x").
17 kwi 14:34