równoległobok geometria analityczna
mat: Punkty P = (−3, 4), Q = (2, 1) i R = (−1, −1) są środkami boków równoległoboku. Wyznacz
współrzędne wierzchołków tego równoległoboku.
2 kwi 17:15
wmboczek: gdzie jest środek równoległoboku i jak się mają odcinki PQ, PR lub QR do przekątnej + wektory
pewnie ze 3 warianty wyjdą, mi po pierwszym się znudziło
2 kwi 17:28
mat: nie rozumiem, dalej nie wiem jak to zrobić
2 kwi 17:34
mat: A odległość PQ to nie jest przypadkiem długość boku
2 kwi 17:35
wmboczek: z tw Talesa masz że PQ to pół przekątnej i || do niej
środek jest pomiędzy PR
Od środka +/− wektor PQ i będziesz miał 2 wierzchołki
2 kwi 17:39
mat: A nie jest tak że PQ to długość boku, a PR to połowa przekątnej
2 kwi 17:42
mat: lub OR to długośc boku a PQ pzekątnej
2 kwi 17:45
wmboczek: to są właśnie te 3 przypadki
2 kwi 17:46
mat: aha chyba łapie, czyli długość boku to będzie
1−PQ
2−PR
3−QR
i na podstawie tego policzyć
tak
2 kwi 17:50
mat: MImo wszystko byłbym wdzięczny jakby ktoś to policzył dokładnie
2 kwi 17:54
wmboczek: właśnie
2 kwi 17:54
wmboczek: mogę podać jedno z rozw
(1,7/2) (−5,−1/2) (3,−3/2) (−7,9/2)
2 kwi 17:55
mat: ale jak sobie narysuje to nie potrafię sobie wyobrazić by QR było długością boku ( były to
środki naprzeciwległych boków), tak samo PR
2 kwi 17:56
mat: @wmboczek
Długość boku PQ tak
2 kwi 17:57
wmboczek: PR bok
2 kwi 17:58
mat: Punkt nawet chyba by nie należał do tego rónoległoboku co podałeś, coś nie pasuje
2 kwi 18:01
mat: *P
2 kwi 18:02
Janek191:

Prosta QR
| | −2 | | 2 | |
y = |
| x + b = |
| x + b Q = ( 2,1) |
| | −3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | |
1 = |
| *2 + b ⇒ b = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
Prosta równoległa do pr RQ i przechodząca przez P = ( −3,4)
4 = − 2 + b
1 ⇒ b
1 = 6
K − środek RQ
Prosta PK
| | 4 | | 4 | |
0 = − |
| + b2 ⇒ b2 = |
| |
| | 7 | | 7 | |
Prosta równoległa do pr PK przechodząca przez R =( − 1, −1)
| | 8 | | 15 | |
− 1 = |
| + b3 ⇒ b3 = − |
| |
| | 7 | | 7 | |
=================
Prosta równoległa do pr m i przechodząca przez Q = ( 2,1)
| | 16 | | 23 | |
1 = − |
| + b4 ⇒ b4 = |
| |
| | 7 | | 7 | |
======================
Teraz rozwiązać układy:
1) a i m
=============
2)
a i n
=============
Q − jest środkiem BC
oraz
R − jest środkiem AD
Można wyznaczyć punkty C i D,
=============
===============
2 kwi 18:19
Janek191:
Dużo liczenia − może jest krótszy sposób
2 kwi 18:23
Janek191:
Wektory
→
RQ =
→
B = P + 0,5 RQ =
→
A = P − 0,5 RQ =
→
BQ = ...
→
C = B + 2 BQ =
→
D = A + 2 BQ =
2 kwi 18:27
mat: @Janek191
ale Ty zrobiłeś tylko 1 przypadek jeszcze trzeba 2 pozostałe tak
2 kwi 18:32
Janek191:
Jakie dwa ?
2 kwi 18:52
Janek191:
Masz w odpowiedzi trzy czwórki punktów ?
2 kwi 18:54
mat: Nie widze chyba zmeczony jestem moglbys wypisac te trzy czworki, widze tylko 4 punkty
2 kwi 19:31
Janek191:
Kto powiedział,że są inne przypadki ?
2 kwi 19:50
mat: No a te co podal @wmboczek tez pasuja za 3 przypadki, a ty rozpatrzyles chyba tylko 1
2 kwi 21:34
Eta:

Prostszy sposób z wykorzystaniem wektorów

1/ jak na rys → →
S(−2;1,5) SQ=[4, −0,5] =PB=[x
B+3, y
B−4] ⇒ x
B+3=4 i y
B−4= −0,5
to B(1;1,5)
x
C=2x
Q−x
B i y
C=2y
Q−y
B ⇒ C(3; −1,5)
x
A= 2x
P−x
B i y
A=2y
P−y
B ⇒ A(−7;4,5)
x
D=2x
R−x
C i y
D=2y
R−x
C ⇒ D(−5;−0,5)
Takie odp. podał
wmboczek
pozostałe położenia punktów P, Q, R
rozwiąż podobnie
2 kwi 23:32
Mila:

Punkty P = (−3, 4), Q = (2, 1) i R = (−1, −1)
1) Środek QR jest punktem przecięcia przekątnych
QR
→=DA
→⇔QR
→||DA
→
QR
→=[−3,−2]
P=(−3,4)→T
[−1.5,−1]⇒A=(−4.5,3)
P=(−3,4)→T
[1.5,1]⇒D=(−1.5,5)
DQ
→=[3.5,−4]
D=(−1.5,5)→T
[7,−8]⇒C=(5.5,−3)
C=(5.5,−3)→T
[−3,−2]⇒B=(2.5,−5)
2 kwi 23:35
Mila:

2)
Środek PQ jest punktem przecięcia przekątnych równoległoboku
P = (−3, 4), Q = (2, 1) i R = (−1, −1)
PQ→=[5,−3]
PQ→=AB
→
| | 5 | | 3 | | 5 | |
R=(−1,−1)→T[ |
| ,− |
| ]⇒B=(1.5,− |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 3 | | 7 | | 1 | |
R=(−1,−1)→T[− |
| , |
| ]⇒A=(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 9 | |
Q=(2,1)→T[12,72]⇒C=( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 1 | | 5 | | 15 | |
A=(− |
| , |
| →TBC→=[1,7]⇒D=(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 kwi 23:35
mat: Ok, dziękuje, czyli teraz jako długość jednego boku będą PQ lub RQ. I ich środek jest zarazem
środkiem tego równoległoboku.
Chyba rozumiem, dziękuje
2 kwi 23:35
Mila:

P = (−3, 4), Q = (2, 1) i R = (−1, −1)
3)
środek PR jest punktem przecięcia przekątnych równoległoboku
PR
→=[2,−5]=AB
→
| | 5 | | 3 | |
Q=(2,1)→T[1,− |
| ]⇒B=(3,− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 7 | |
Q=(2,1)→T[−1, |
| ]⇒A=(1, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
R=(−1,−1)→T[−4, |
| ]⇒C=(−5,− |
| |
| | 2 | | 2 | |
D wyznacz sam.
2 kwi 23:36
2 kwi 23:38
3 kwi 08:25