prawdopodobieństwo
mat: Z talii 52 kart w czterech kolorach wybieramy losowo 2 karty. Oblicz prawdopodobieństwo,
ze wybrane karty to król i as, przy założeniu, ˙ ze wybrane karty mają różne kolory.

?
Liczę to jako prawdopodobieństwo warunkowe
B−rózne kolory
A−wylosowano króla i asa
Ostatecznie wychodzi mi że P(A/B)= 2/169
Dobrze to rozwiązałem
2 kwi 14:53
2 kwi 14:54
mat: To chyba nie jest dobrze, bo tam jest uwzględnione dla różnych znaków a przecież pik i trefl to
ten sam kolor, czy nie
2 kwi 14:57
mat: ja liczę tak:
B−różne kolory
A−− wylosowano króla i asa
B=26*26
A=8
Gdzie robię błąd w takim razie
2 kwi 14:59
olekturbo: ze co
2 kwi 15:00
olekturbo: pik i trefl to ten sam kolor?
2 kwi 15:00
mat: aha są osobne dobra rozumiem źle zinterpretowałem zadanie
2 kwi 15:02
mat: Ej ale wynik to nie powinien być przypadkiem 4/169
Bo możliwości żeby były przeciwnych znaków jest 13*39, a nie 52*39 bo wtedy by sie przecież
powtarzały
2 kwi 15:07