bardzo proszee o pomoc
daniel: okresl dla jakich wartosci parametru m ∊ R rownanie : (x3 − m3)(x2 −100 )(x2 + 2mx +m2
−9m) = 0 ma dokladnie 4 rozne pierwiastki rzeczywiste
1 kwi 21:39
Jerzy:
ile już ma ?
1 kwi 21:43
daniel: x2 − 100 czyli dwa , wiec pozostaje jeszcze jakies dwa , ale nie wiem jak potraktowac tamte
nawiasy
1 kwi 21:45
daniel: ten ostatni gdybysmy wzieli delte > 0 to wychodzi na to ze delta w tym pierwszym nawiasie musi
byc mniejsza od zera
1 kwi 21:46
daniel: a gdy w 1 nawiasie bedzie wieksza od zera to z kolei w ostatnim musi byc mniejsza i to da 4
pierwiastki te warunki

wiec biore alternatywe?
1 kwi 21:46
daniel: tych dwoch przypadkow?
1 kwi 21:46
5-latek : x3−m3
rozpisz to sobie ze wzoru skroconego mnozenia a3−b3 ile bedzie pierwiastkow ?
1 kwi 21:49
daniel: (x−m)(x2− xm +m2) − 3 ?
1 kwi 21:56
Jerzy:
Zauważ,że : x3 − m3 ma zawsze jeden pierwiastek, zatem ostatni nawias musi mieć tylko jeden
i obydwa muszą być... ?
1 kwi 21:57
5-latek : Będzie tu jeden pierwiastek ale musisz zadbac o to żeby ile nie był rowny ?
masz już 3 pierwiastki wiec
Wiec ostatni czynnik ile musi mieć pierwiastkow ?
Ale tez musisz zadbac o to żeby nie był rowny (−10) lub 10 bo maja być rozne
1 kwi 21:58
Jerzy:
Cześć
małolat 
.... x
3 − m
3 = 0 ⇔ x
3 = m
3 ⇔ x = m
1 kwi 22:00
Jerzy:

każda prosta równoległa do osi OX przecina wykres tylko w jednym punkcie
1 kwi 22:02
5-latek : Witaj
Jerzy 
Spojrz na mój ostatni post
1 kwi 22:02
Jerzy:
OK. .... ale nie ma potrzeby rozkładać tego na czynniki
1 kwi 22:03
1 kwi 22:05
Jerzy:
Nie gniewaj się.... ale nie mam dzisiaj siły, do analizy takich tasiemców
1 kwi 22:07
daniel: oo bardzo latwe zadanie jednak.. juz sie polapalem

dzieki
1 kwi 22:10
5-latek : To tak jak ja dzisiaj (brak powera )
Jeśli możesz to sprawdz jutro OK?
1 kwi 22:13
daniel: nie... jest okeej wpisalem w mathematice i wolframie, dzialaa
1 kwi 22:14