Dzielenie wielomianow
5-latek : Proszse o sprawdzenie czy dobrze wykonałem dzielenie wielomianow
| | 1 | | 1 | |
(x3 +ax2 +bx +c) : (3x2+2ax+b)= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 9 | |
============================
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=====================================
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
( |
| a− |
| )x2 +( |
| b− |
| a)x +c− |
| b |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
dziekuje
31 mar 21:54
5-latek :
31 mar 22:02
Mila:
Dobrze.
31 mar 23:13
5-latek : Dziekuje
1 kwi 12:00
5-latek : Pytalem dlatego ze było takie zadanie
Jaki warunek muszsa spelniac liczby a,b ic jeśli wielomian x
3+ax
2+bx+c dzielil się przez
wielomian 3x
2+2ax+b
To co na gorze o dzielenie w wychodzi z tego ze a=1
| 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 1 | | 1 | |
| b− |
| =0 to b= |
| * |
| = |
| i c= |
| |
| 3 | | 9 | | 9 | | 2 | | 3 | | 27 | |
Myslaem ze to zadanie będzie takie same jak porzednio ale w odpowiedzi mam tak
3b=a
2 i 27c=a
3
1 kwi 12:11
ICSP: | | 1 | |
x3 + ax2 + bx + c = (3x2 + 2xa + b)( |
| x + k) |
| | 3 | |
Wymnóz, porównaj współczynniki i dostaniesz odp.
1 kwi 12:14
5-latek : Witaj

dziekuje Ci
1 kwi 12:17
5-latek : | | 1 | | 1 | |
Wynik z dzielenia jest taki |
| x+ |
| |
| | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
x3+ax2+bx+c= (3x2+2ax+b)( |
| x+ |
| |
| | 3 | | 9 | |
Licze prawa strone równania
| | 3 | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
x3+ |
| x2+ |
| ax2+ |
| ax+ |
| bx+ |
| b |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
x3+( |
| + |
| a)x2+( |
| a+ |
| b)x+ |
| b |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
jak dalej skonczyc to zadanie ?
1 kwi 21:12
5-latek :
1 kwi 21:35
Mila:
| | 1 | |
x=− |
| liczba ta jest pierwiastkiem W(x)⇔ |
| | 3 | |
| | 1 | |
W(− |
| )=0 Reszta może być stopnia co najwyżej pierwszego, wsp. przy x2 powinien być równy |
| | 3 | |
0
stąd a=1
2 kwi 00:37
Mila:
Jutro pomyślę nad tą odpowiedzią.
2 kwi 00:38
===:
Rzecz w tym, że źle to dzielisz
małolacie
2 kwi 01:12
Benny: Myślę, że w odpowiedzi jest błąd, bo wychodzi a=3b oraz a=27c
2 kwi 01:19
===:
nie ma błędu tylko źle dzieli
2 kwi 01:26
===:
wynik dzielenia to x/3+a/9 a nie x/3+1/9
2 kwi 01:28
Benny: Faktycznie, musiałem zrobić ten sam błąd. Napisałem bez jednego "a". Wychodzi jak w
odpowiedziach
2 kwi 01:44
===:
x/3+a/9
(x3+ax2+bx+c):{3x2+2ax+b)
−x3−2ax2/3−bx/3
ax2/3+2bx/3+c
−ax2/3−2a2x/9−ab/9
Musi więc zachodzić
2b/3=2a2/9 ⇒ 6b=2a2 ⇒ 3b=a2
oraz
c=ab/9 ⇒ 9c=ab ⇒ 27c=a3
2 kwi 01:49
5-latek : Witam
| | 1 | | 1 | |
Zastanawialem się przy dzieleniu czy dac |
| czy |
| a |
| | 9 | | 9 | |
Dalem to pierwsze i było niestety zle
No coz . dziekuje za odpowiedz .
2 kwi 07:17
===:
duży rośnij
2 kwi 09:12
5-latek : A ja rosne i rosne
mamie tacie na wiosne
2 kwi 16:13