Możliwie największe pole rónoległoboku
Majka: Proszę o pomoc. Z trójkąta ABC o podstawie AB = 30cm i ramionach AC=BC=20cm należy wyciąć
równoległobok o największym polu. Oblicz długość boków równoległoboku, wiedząc, że jeden z
kątów przy podstawie trójkąta jest jednocześnie kątem ostrym równoległoboku. Obliczyłam:
HΔ=75√7
próbowałam z stosunków boków, stosunek pól.. ale nic mi nie wychodzi..
1 kwi 20:30
===:
1 kwi 20:40
1 kwi 20:46
Majka: | | 5√7x1 | |
nieee... P▱=15*(5√7− |
| ) |
| | 15 | |
1 kwi 20:49
1 kwi 20:57
Majka: ooo życie mi ratujesz

dzięki
1 kwi 21:01
g:

| 1 | | 1 | | 1 | |
| a*h = |
| (a−c)*h2 + |
| c*h1 + S |
| 2 | | 2 | | 2 | |
h2/h = (a−c)/a
h1/h = c/a
| 1 | | 1 | | 1 | |
| a*h = |
| (a−c)*h*(a−c)/a + |
| c*h*c/a + S | *a/h |
| 2 | | 2 | | 2 | |
S*a/h = −c
2 +ac
Teraz trzeba znaleźć c maksymalizujące S (lub S*a/h co na to samo wychodzi).
Równanie −c
2 +ac ma dwa pierwiastki (0,a), więc c maksymalizujące S to c = a/2.
d z Talesa: d = b/2.
1 kwi 21:02
Eta:
Za dużo tych literek ..... można dostać "oczopląsu"
1 kwi 21:04