Rozwiąż równanie
muzykalna109: sinx−cosx=1
31 mar 22:14
olekturbo: sinx = 1 cosx = 0 v sinx = 0 cosx = −1
x = 90 + k*360 v x = k*360
31 mar 22:17
piotr: przekształcając
sin(x)−cos(x) = −
√2(cos(x)/
√2−sin(x)/
√2) =
= −
√2 (cos(π/4) cos(x)−sin(π/4) sin(x)) = −
√2 cos(π/4+x)
mamy:
−
√2 cos(π/4+x)=1
31 mar 22:23
muzykalna109: + znajdź liczby należace do przedziału <o;2pi>
31 mar 22:25
muzykalna109: nic nie rozumiem z tych przekształceń, proszę o łatwiejszy sposób
31 mar 22:27
piotr: | | π | |
{x= |
| +2kπ, k∊C} ∨ {x=π+2kπ, k∊C} |
| | 2 | |
31 mar 22:31
31 mar 22:34
muzykalna109: dziękuję!
31 mar 22:43