Indukcja matematyczna.
Majkel: Cześć.
Mam do rozwiązania kolejne zadanie z indukcji matematycznej.
Treść: Udowodnij indukcyjnie, że dla n ≥ 7 zachodzi 3n < n!
Nasze twierdzenie jest prawdziwe począwszy od 7.
Więc:
3n < n!
37 < 7!
2187 < 5040
Warunek został spełniony dla pierwszego punktu indukcji matematycznej.
Wobec tego zakładam prawdziwość twierdzenia dla n = k ≥ 7.
oraz formułuję tezę indukcyjną w postaci: n = k + 1
3k+1 < k+1!
No i tutaj nie jestem pewien co powinienem dalej zrobić...
Czy taki zapis ma sens?
3k+1 < k!*(k+1)!
PW: Taki zapis nie ma sensu (nie jest prawdą, że (k+1)! = k!(k+1)!). Widzę, że tamten przykład
321140 nie nauczył Cię niczego. Wróć i zrozum, że
niezbędnym momentem dowodu jest
skorzystanie z założenia indukcyjnego. Zazwyczaj przekształca się (szacuje) lewą stronę tezy
indukcyjnej, tak by pokazać, że jest (w tym wypadku) mniejsza od prawej.