, bo twierdzenie ma być prawdziwe począwszy od n = 5.
Założenie indukcyjne pominąłeś, powinno być napisane, że zakładamy prawdziwość twierdzenia dla
n = k ≥ 5.
Dalej nie "podstawiam k+1", lecz formułujemy tezę indukcyjną, która brzmi:
Dla n=k+1 twierdzenie jest prawdziwe, to znaczy
2k+1 > (k+1)2.
Dowód indukcyjny.
2k+1 = 2·2k > 2·k2
(w tym momencie skorzystaliśmy z założenia indukcyjnego).
Liczba 2·k2 jest większa od (k+1)2 przy założeniu, że k≥5. Wynika to z rozwiązania
nierówności
2k2 > (k+1)2
2k2 > k2 + 2k +1
k2 − 2k − 1 > 0
| 2+2√2 | ||
Δ = 8, √Δ = 2√2, k2 = | = 1 + √2 − dodatnimi rozwiązaniami nierówności są | |
| 2 |
Natomiast nie rozumiem prawej strony dowodu indukcyjnego.
Skąd wzięliśmy 2*k2 ?
To nasze założenie na które powinienem wpaść?
Czy wynika ono z zadania?