calka
oooooooooooo:
ktoś da radę? albo chociaż jaką metodą się do tego zabrać
30 mar 18:00
jadziaa33: spróbuj przez czesci, moze siu uda
30 mar 18:16
oooooooooooo: no to mam 2 postacie
x
2ln|x+
√x2+5|−2∫xln|x+
√x2+5| dx
| 1 | | 3 | |
| x3(x2+5)−12+ |
| ∫x3(x2+5)−32 dx |
| 3 | | 6 | |
i dalej leże
30 mar 18:40
Mila:
| | x | | x | |
[x=u, dx=du, dv= |
| dx⇔v=∫ |
| dx, v=√x2+5] |
| | √x2+5 | | √x2+5 | |
...=x*
√x2+5−∫
√x2+5 dx =..
∫
√x2+5 dx masz we wzorach , chyba, że musisz liczyć sama, to szukaj na forum jest
obliczona.
30 mar 19:00
30 mar 19:03
kasia: Mila −pomozesz?
30 mar 19:10
oooooooooooo: korzystam ze wzoru
| | dx | |
∫ |
| dx = ln |x + √x2+k| + C |
| | √x2+k | |
samego podstawienia nie bardzo rozumiem, jesteś w stanie mi to wytłumaczyć?
30 mar 19:17
30 mar 19:21
Mila:
Chodzi Ci o rozwiązanie całki ; ∫√x2+5dx? to jest w linku, który podałam.
30 mar 19:38
Mariusz:
√x2+5=t−x
x
2+5=t
2−2tx+x
2
5=t
2−2tx
t
2−5=2tx
| | 2t2−t2+5 | | t2+5 | |
t−x= |
| = |
| |
| | 2t | | 2t | |
| | (t2−5)2 | 2t | t2+5 | |
∫ |
|
|
| dt |
| | 4t2 | t2+5 | 2t2 | |
| 1 | | dt | | dt | |
| (∫tdt+25∫ |
| −10∫ |
| ) |
| 4 | | t3 | | t | |
| 1 | | t2 | | 25 | |
| ( |
| − |
| −10ln|t|) |
| 4 | | 2 | | 2t2 | |
| 1 | | (t2−5)(t2+5) | |
| ( |
| −5ln|t|) |
| 2 | | 4t2 | |
| | 1 | |
= |
| (x√x2+5−5ln|x+√x2+5|)+C |
| | 2 | |
30 mar 20:02
piotr: poprawka:
| | 1 | | dx | |
= |
| (x√x2+5−5∫ |
| ) |
| | 2 | | √x2+5 | |
30 mar 20:03