całki nieoznaczone
izelek: jak obliczyć tę całkę?
∫√1+x2dx
30 sty 18:19
Jerzy:
I podstawienie Eulera: √1 + x2 = t − x
30 sty 18:21
izelek: dalej nie wiem jak to ugryźć, nie widzę tego kompletnie
30 sty 18:30
Jerzy:
na początek podnieś obustronnie do kwadratu i oblicz: x
30 sty 18:32
Mila:
Na taką całkę jest wzór (wyprowadzony w Krysickim i innych podręcznikach):
| | x | | k | |
√x2+k = |
| √x2+k+ |
| ln|x+√x2+k|+C |
| | 2 | | 2 | |
gdzie k− dowolna stała dodatnia lub ujemna
30 sty 18:38
Jerzy:
a dlaczego nie może sam do tego dojść ?
30 sty 18:39
Jerzy:
jeśli dostał to jako zadanie domowe z ćwiczeń z matematyki, to nie sądzę ,
aby asystent oczekiwał,że poda rozwiazanie korzystając z ogólnodostepnych wzorów na całki
30 sty 18:46
Mila:
Masz rację, ale może skorzystać z wyprowadzenia,
to będzie wiedział, jak zastosować podstawienie.
30 sty 18:51
Jerzy:
I o to chodzi Mila ... chcę mu/jej pokazać krok po kroku jak dojść do wyniku
30 sty 18:53
Mila:
Tak będzie najlepiej.
30 sty 18:55
izelek: Spokojnie proszę Pana, próbuję policzyć wg Pana wskazówek

Nie lubię jak czegoś nie rozumiem, więc próbuję to zrobić od początku do końca
30 sty 18:55
izelek: √1+x2=t−x
1+x
2=t
2−2tx+x
2
2tx=t
2−1
czyli
| | t2−1 | |
[...]=∫t− |
| dt i to rozbijam na 2 całki, tak? |
| | 2t | |
30 sty 19:03
Jerzy:
spokojnie.... teraz liczymy: √1+x2 = t − x ....podstaw obliczone wyżej x
30 sty 19:05
izelek: | | (t2−1)2 | | t2−1 | |
√1+ |
| =t− |
| |
| | 2t2 | | 2t | |
nie za dużo powstawiałam?
30 sty 19:10
Jerzy:
| | t2−1 | | t2 + 1 | |
za dużo ...√1+ x2 = t − x = t − |
| = |
| ... to mamy ( sprawdź ) |
| | 2t | | 2t | |
teraz musisz policzyć: dx
30 sty 19:16
izelek: pozwoliłam sobie policzyć na kartce ( tak jak i sprawdzić to co Pan wyliczył)
30 sty 19:28
Jerzy:
| | t2 + 1 | |
gdzieś masz drobny błąd ... dx = |
| dt ... sprawdź |
| | 2t2 | |
30 sty 19:30
izelek: przy skracaniu, już widzę
30 sty 19:31
Jerzy:
dobra...mamy wszystko ..teraz podstawiamy do całki:
| | t2+1 | | t2+1 | |
√1+x2 = |
| oraz dx = |
| dt |
| | 2t | | 2t2 | |
30 sty 19:34
30 sty 20:01
Jerzy:
| | 1 | |
dokładnie ... teraz |
| przed całkę , wykonaj potęgowanie w liczniku |
| | 4 | |
i rozbij na trzy całki elementarne
30 sty 20:04
izelek: wydaje mi się, że to nie tak powinno wyjść
30 sty 20:11
Jerzy:
prawie dobrze ...zweryfikuj drugą całkę
30 sty 20:14
izelek: Okej
| | 1 | |
tam powinno być |
| ln|t| |
| | 2 | |
30 sty 20:38
Mila:
Podam inny sposób:
∫√x2+1 dx=
| | x2+1 | | x2 | | 1 | |
=∫ |
| dx= ∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | √x2+1 | | √x2+1 | | √x2+1 | |
| | x2 | |
= ∫ |
| dx+ln|x+√x2+1| |
| | √x2+1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x2 | | x | |
J= ∫ |
| dx=∫x* |
| dx= teraz przez części |
| | √x2+1 | | √x2+1 | |
| | x | |
[x=u, dx=du, dv= |
| , |
| | √x2+1 | |
| | x | | 1 | | 2x | | 1 | |
v=∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx= |
| *2√x2+1=√x2+1] |
| | √x2+1 | | 2 | | √x2+1 | | 2 | |
J=x*
√x2+1−∫
√x2+1 dx
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−wracamy do początku:
∫√x2+1 dx=x*
√x2+1−∫
√x2+1 dx+ln|x+
√x2+1| /+∫
√x2+1 dx
2*∫√x2+1 dx=x*
√x2+1+ln|x+
√x2+1| /:2
| | x | | 1 | |
∫√x2+1 dx= |
| √x2+1+ |
| ln|x+√x2+1|+C |
| | 2 | | 2 | |
30 sty 20:40
Jerzy:
dokładnie tak ... na końcu wyniku dopisz stałą: + C ... i po zadaniu
30 sty 20:40
Jerzy:
oczywiście wcześniej za t podstaw: √1 +x2
30 sty 20:53
izelek: dziękuję, przepraszam że tyle czasu to trwało, w końcu zrozumiałam <3
30 sty 20:56