matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownoleglobok
Pawel:
https://matematykaszkolna.pl/forum/281521.html
witajcie, w tym rozwiązaniu nie moge.zrozumieć jak Mila wyliczyla przekątna "f " prosilbym o wytlumaczenie. Pozdrawiam
30 mar 11:41
Mila:
Nie zapisałam tam obliczeń do obliczenia długości f, bo wcześniej
prosta
już obliczyła. Obliczamy cosα z tw. cosinusów w ΔABD
3
cosα=
5
3
cos(180−α)=−
5
Teraz zastosuj tw. cosinusów do ΔACD.
3
f
2
=3
2
+5
2
−2*3*5*(−
)
5
f
2
=52 f=2
√
13
Jeżeli dalej nie rozumiesz to pisz.
30 mar 20:33