2. Wysokości równoległoboku wynoszą 2,4cm i 4cm a jego obwód jest równy 16cm
Oblicz cosinus kąta rozwartego między przekątnymi tego równoległoboku.
Obliczyłam przekątne 4 i 6 i z twierdzenia cosinusów zrobiłam trójkąt złożony z połówek
przekątnych i dłuższej podstawy powinno wyjść ale mi nie wychodzi
co zrobiłam źle ?
| 2√13 | ||
cosinus: − | ||
| 13 |
2a+2b=16
a+b=8
a*2,4=b*4
b=0,6a
a+0,6a=8
1,6a=8
a=5
b=0,6*5=3
P▱=a*h=5*2,4=12
e=4
f=2√13
52=22+√132−2*2*√13 cosδ
25=4+13−4√13*cosδ
8=−4√13*cosδ
| −2 | ||
cosδ= | ||
| √13 |
| −2√13 | ||
cosδ= | ||
| 13 |
mysia pysia czego tu nie rozumieć, przecież równoległobok ma dwie wysokości
| 3 | ||
cosα= | ||
| 5 |
| 3 | ||
cos(180−α)=− | ||
| 5 |
| 3 | ||
f2=32+52−2*3*5*(− | ) | |
| 5 |