pochodne.
Jack: https://matematykaszkolna.pl/forum/320869.html
zadanie 7...
juz mi sie tak w glowie miesza, ze w koncu nwm co sie tam dzieje...
wiem ze
f '(x) = x
ale co z tego
styczne sa prostopadle, czyli a
1 * a
2 = − 1
czyli co?
x* (−1/x
2) = − 1
ale te iksy chyba sa rozne...
czy nie
bo juz mi sie tak miesza, ze masakra
29 mar 22:24
Jack: jesli to jest ok
x* (−1/x2) = −1
wychodzi z tego ze x= 1
zatem yf = 1/2 + a
yg = 1
czyli co, wystarczy porownac?
1/2+a = 1 ?
a = 1/2?
czyzby to bylo tak banalne?
29 mar 22:28
Metis: Zapiszę rozwiązanie.
29 mar 22:30
Krystian : Metis mam kilka pytań

z jakich zbiorów uczysz się do maturki i kiedy zacząłeś się
przygotować? (nie licząc normalnych lekcji matematyki w szkole)
29 mar 22:33
Jack: Krystianie, "odpal" zbior z matmy ze strony cke...400 stron zadan i wszystko bedzie jasne
29 mar 22:36
azeta: u Ciebie f'(x)*g'(x)=a1*a2?
czym są a1 i a2, a czym są f'(x) i g'(x)?
29 mar 22:38
Jack: f ' (od jakiegos punktu, a raczej iksowej) = a1
g ' (od jakiejs iksowej) = a2...
29 mar 22:40
azeta: Dla jakiej wartości parametru a styczne do wykresów funkcji f i g w punkcie ich przecięcia są
prostopadłe?
29 mar 22:42
Jack: no wiec chodzi o punkt przeciecia wykresow, a nie stycznych....
czy odwrotnie?
29 mar 22:42
azeta: szukasz takiego parametru a, dla którego te wykresy będą się przecinały i ponadto − w tym
punkcie styczne do wykresów maja być prostopadłe.
29 mar 22:44
Jack: duzo mi to nie mowi
29 mar 22:48
Jack: Jak ktoe zechce to rozwiazac...to niech rozwiaze
29 mar 22:59
Metis: Mam rozwiązanie

Tylko ładnie zapiszę i wstawię linka.
29 mar 23:13
Metis: Jednak nie jestem pewny.
Masz odp. do tego ?
a=−3/2 ?
29 mar 23:46
Metis: Dobra, znalazłem błąd.
Jutro wszystko ładnie Ci opiszę.
a=0,5
29 mar 23:49
Mila:
W razie kłopotów piszcie, to napiszę.
29 mar 23:53
kochanus_niepospolitus:
niech l oznacza rodzinę stycznych funkcji f(x)
niech k oznacza rodzinę stycznych funkcji g(x)
l: y − f(x
1) = f'(x
1)(x−x
1)
k: y − g(x
2) = g'(x
2)(x−x
2)
styczne będą prostopadłe jeżeli f'(x
1)*g'(x
2) = −1
| | −1 | | x1 | |
x1* |
| = −1 −> |
| = 1 −> x1 = x22 |
| | x22 | | x22 | |
| | x22 | | x22 | |
l: y − |
| − a = x22(x − x22) −> l: y = x22*x − |
| (2x22 − 1) + a |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | x | | 2 | |
k:y − |
| = − |
| (x−x2) −> k: y = − |
| + |
| |
| | x2 | | x22 | | x22 | | x2 | |
I teraz:
dla konkretnego parametr a będzie trzeba uzależnić od x
2
co będzie szalenie trudne
30 mar 00:16
kochanus_niepospolitus:

chyba, że zadanie nie zostało dokładnie napisane i należy przyjąć x
1=x
2 (wtedy oczywiście
x
1 = x
2 = 1)
| | 5 | |
Wtedy dosyć łatwo wyliczy się, że a= |
| |
| | 2 | |
30 mar 00:19
kochanus_niepospolitus:
Jednak ogólnego wzoru na parametr a (dla dowolnego x2 ∊ R) szczerze mówiąc nie jestem w stanie
obecnie w łatwy sposób wyznaczyć.
30 mar 00:21
kochanus_niepospolitus:

dobra ... wracam do zadania ... zajarzyłem treść

x
1 = x
2 ... ale dodatkowo g(x
1) = f(x
1)
a więc z obliczeń napisanych o 00:18 wynika, że x
1 = x
2 = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(1) = g(1) −> |
| + a = |
| ⇔ a = |
| |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
30 mar 00:25
Jack: matko jedyno, co sie tutaj stalo ;
30 mar 16:30
Jack: czyli wychodzi tak jak mowilem?
pochodna z pierwszego * pochodna z drugiego = − 1
wtedy x =1
1/2+a = 1
a = 1/2
30 mar 16:36
Jack: czy to jest potrzebne co Kochanus obliczal?
30 mar 20:36
Mila:
Jack, co mam wyjaśnić? Napisz konkretnie.
30 mar 21:24
Metis: U mnie się coś nie zgadza w rozwiązaniu i nie wstawiam

Ale zadanko fajne.
30 mar 22:49
Jack: Czy moge tak pisac jak pisze
Pochodna z funkcji f a potem z funkcji g
Wymnozyc pochodne i to sie rowna −1
Stad rozwiazanie x=1
Podstawic i zobaczyc jakie wyjda igreki w obu funkcjach
Igrek w funkcjo f = 1/2 + a
Igrek w funkcji g = 1
Skoro to ten sam punkt to yf = yg
Zatem
1/2+a = 1
Stad a=1/2
Taka jest odpowiedz tylko nam czy tok myslenia nie jest bledny...
30 mar 23:12
Jack: Zamiast "nam" powinno byc "nie wiem"
30 mar 23:12
Mila:
| | 1 | |
1) f(x)= |
| x2+a, f'(x)=x |
| | 2 | |
2)
s
f: y=m*x+b styczna do wykresu funkcji f(x)
s
g: y= k*x+c styczna do wykresu funkcji g(x)
x
0 − pierwsza wsp. punktu przecięcia wykresów
m=f'(x
0}⇔m=x
0
| | −1 | |
styczne są prostopadłe⇔m*k=−1⇔ x0* |
| =−1⇔ |
| | x02 | |
x0=1
g(1)=1
| | 1 | |
wykresy przecinają się dla x=1⇔ |
| +a=1 |
| | 2 | |
f(1)=1
============
Wykresy i styczne:
s
f: y=f'(1)*x+b⇔ y=1*x+b i 1=1*1+b, b=0
s
f: y=x
s
g: y=−x+c i 1=−1+c, c=2
s
g: y=−x+2
30 mar 23:39
Metis: Milu 
U siebie mam straszną kolizję oznaczeń.
Dziękujemy
30 mar 23:48
Mila:

Dobranoc

Do jutra.
30 mar 23:55
Metis: Dobranoc
Milu
31 mar 00:00
Jack: Dziekuje
31 mar 09:14