odcinek AB
fiola: Dany są punkty A=(−3,2) i B=(3,−4) .Odcinek AB ma długość
A.12 B.6√2 C. 6 D. 3√2
jak to obliczyć ?
29 mar 18:49
zef: B
29 mar 18:50
fiola: a jak to obliczyłeś?
29 mar 18:51
Krzysiek : I co jeszcze ? Może ciasto i

?
29 mar 18:51
fiola: po prostu pytam, skoro tutaj to napisałam, to znaczy że sobi z nim nie radze

@Krzysiek
29 mar 18:52
zef: Narysuj wykres i zaznacz te punkty. I ja to liczyłem z pitagorasa chociaż pewnie wzorki na to
też są. Ja to robiłem tak
|x1|+|x2|=a
|y1|+|y2|=b
a2+b2=|AB|2
29 mar 18:52
Jack: skorzystaj ze wzoru na dlugosc odcinka znajac wspolrzedne punktow.
d = √(xa−xb)2 + (ya − yb)2
29 mar 18:53
29 mar 18:53
fiola: aahaaa

a ja próbowałam ze wzozu na prosta nie chciało mi nic wyjść
DZIĘKUJE
29 mar 18:55
Krzysiek : To nie tak
jeśli masz dwa punkty to odleglosc miedzy tymi punktami to dlugosc tego odcinka
Masz na to wzor i to w tablicach maturalnych (należy zajrzeć ) i rozpocząć obliczenia
Wtedy jeśli nie dajesz rady skonczyc piszesz to co do tej pory wyliczylas i wtedy się pomaga
Nawet ja taki urwis pomoge
29 mar 18:56
Janek191:
Albo tak

A = (− 3, 2) B = ( 3, − 4)
więc
→
AB = [ 3 − (−3), − 4 − 2 ] = [ 6 , − 6 ]
zatem długość odcinka AB
I AB I =
√62 + (−6)2 =
√36*2 = 6
√2
29 mar 19:03
fiola: Krzysiek

zajrzałam w tablice i nawet znalazłam błąd u Jack'a

x
b−x
a . Bardzo dziękuje
za pomoc

29 mar 19:09
Jack: zaden blad...
(a−b)
2 = (b−a)
2
nie wierzysz, to wymnoz i zobacz
29 mar 19:16