całka sin(lnx)
kacper: Witam. Patrzyłem chociażby tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/311389.html
Jednak czy w tym przejściu:
"
=xsin(lnx)−∫cos(lnx)dx= | u=cos(lnx) v'=1 |=
1
| u'=−sin(lnx)
v=x |
x
=xsin(lnx)−xcos(lnx)−∫sin(lnx)dx
"
nie powinno być =xsin(lnx)−xcos(lnx)+∫sin(lnx)dx
?
przecież wcześniejszy minus sprzed całki stosuje się do obydwu wyrażeń, więc wcześniejszy minus
i minus koło sin się kasują.
Gdzie jest błąd?
29 mar 12:46
kochanus_niepospolitus:
nie
wzór jest taki:
∫f*g' = f*g −∫f' * g
a tutaj masz w sumie 3 razy '−'
1) przed całką
2) z u'
3) pojawia się przy całce po zastosowaniu wzoru
29 mar 12:53
piotr1973: w tej całce zrób podstawienie:
| | dx | |
t=ln(x) dt= |
| ⇒ dx=xdt, x=et |
| | x | |
i mamy całkę: ∫e
tsin(t)dt i to przez części
29 mar 12:54