matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Ilona:
całkowanie przez części: sin(lnx)dx=
5 sty 17:01
cosinusx:
∫sin(lnx)dx= | u=sin(lnx) v'=1 |=
1
| u'=cos(lnx)
v=x |
x
=xsin(lnx)−∫cos(lnx)dx= | u=cos(lnx) v'=1 |=
1
| u'=−sin(lnx)
v=x |
x
=xsin(lnx)−xcos(lnx)−∫sin(lnx)dx ∫sin(lnx)dx=xsin(lnx)−xcos(lnx)−∫sin(lnx)dx 2∫sin(lnx)dx=xsin(lnx)−xcos(lnx)
xsin(lnx)−xcos(lnx)
∫sin(lnx)dx=
+C
2
5 sty 22:52