wariancja
statystyka: wariancja:
mam taki zestaw: 20,32,22,22,29,28,29,23,28,22,20,29,34
mam z tego policzyć wariancje
czy moglibyscie podac wzór? w internecie sa rozne, jaki jest wlasciwy dla danych surowych
28 mar 20:25
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na kolor niebeiski na:
elementy statystyki
28 mar 20:26
28 mar 20:31
statystyka: ok a duzo stron podaje, ze trzeba podzielić przez n+1, kto i dlaczego ma racje?
28 mar 20:38
statystyka: n−1 *
28 mar 20:38
Mila:
20,32,22,22,29,28,29,23,28,22,20,29,34
1) porządkujemy dane:
20,20,22,22,22,23,28,28,29,29,29,32,34
2) obliczamy średnią arytmetyczną
| | 2*20+3*22+23+2*28+3*29+32+34 | | 338 | |
xs= |
| = |
| =26 |
| | 13 | | 13 | |
3) wariancja
| | 2*(20−26)2+3*(22−26)2+(23−26)2+2*(28−26)2+(32−26)2+(34−26)2 | | 264 | |
δ2= |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | |
4) odchylenie standardowe
28 mar 20:48
statystyka: mila, ok dzieki ale... w odpowiedzi jest, ze powinnismy to podzielic przez 12
dlaczego?
28 mar 21:40
Mila:
A zestaw miałeś dany, czy sam ustaliłeś?
I jak jest odpowiedź do zadania.
Zobacz, czy dobrze zapisałeś zestaw liczb, w Twoim zapisie jest 13, może jest inaczej.
28 mar 21:55
statystyka: zestaw czyli co? 13 liczb
w zadaniu jest, ze grupa studentow dostala takie punkty
28 mar 22:11
Mila:
To znaczy było 13 studentów , tak?
Wtedy w próbie masz 13 elementów i dzielimy przez 13.
Jaka jest w odpowiedzi wariancja?
28 mar 22:32