Ostrosłupy
zielonyjakpietruszka: Bardzo proszę o pomoc, nie mam zielonego pojęcia jak powinien wyglądać ten przekrój
Kwadrat ABCD o boku długości a jest podstawą ostrosłupa ABCDS. Krawędz boczna AS ma również
długość a i jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Ostrosłup ten przecięto płaszczyną
przechodzącą przez wierzchołek A i prostopadłą do krawędzi CS. Oblicz pole otrzymanego
przekroju.
28 mar 16:51
5-latek : Szczerze .
Dotad będziesz zielony dopóki nie zrobisz sobie paru szkieletow ostroslupow i granastoslupow z
zapalek , wykalazcek i plasteliny .
28 mar 18:07
zielonyjakpietruszka: Szczerze.
Na mature ciezko będzie mi wziąć zapałki i plasteline. Rozwiązaniem jest robienie dużej ilości
zasan, ale jak sam pewnie wiesz, czasem człowiek spotyka się ze ścianą i nie wie jak ją
obejść. Chyba właśnie dlsyege są tego typu fora czyż nie?
28 mar 18:11
Mila:
Jeżeli będziesz miała ukształtowane pewne pojęcia, to na maturę nie potrzebujesz już zapałek.
Modele bardzo pomagają w zrozumieniu zadań ze stereometrii.
Za chwilę narysuję.
28 mar 18:19
Fokus:
Jeśli 5 tygodni prze maturą nie potrafisz rozwiązywać takich banalnych zadań, to przesuń
swoją maturę o jakieś 3 lata
28 mar 18:20
Janek191:
Fokus: nie dowcipkuj

ale rozwiąż pietruszce zadanie
28 mar 18:27
zielonyjakpietruszka: To pokaż jak się robi takie banalne zadania o geniuszu
28 mar 18:31
Fokus:
Rozwiązałbym, a nawe wytarł nosek, gdyby byla kilka lat przed matura, a teraz powinna
być już samodzielna, bo matura to przecież egzamin dojrzałości, a nie niedojrzałosci
28 mar 18:32
Fokus:
i nie trzeba to tego geniuszu
28 mar 18:32
zielonyjakpietruszka: Dziękuję
Mila
28 mar 18:33
Mila:
Szukam na forum, bo już kiedyś to wyjaśniałam i rysowałam. Czekaj.
Fokus, to nie jest banalne zadanie.
Może Bogdan tu spojrzy, pięknie rysuje.
28 mar 18:36
zielonyjakpietruszka: Właśnie chyba po to te forum powstało, żeby sobie pomagać. Dla jednego trudne są ciągi, granicę
itp a dla drugiego np stereometrii. Właśnie swoim wosiem pokazałeś ze powinieneś zostać
cofnięty do liceum, bo to co pokazujesz to jest doperio przukald niedojrzałości
28 mar 18:37
zielonyjakpietruszka: Jestem tylko ciekaw jak Tobie poszła ta matura, Panie mądralo
28 mar 18:38
zielonyjakpietruszka: Jasne, dzieki śliczne jeszcze raz
Mila
28 mar 18:38
28 mar 18:44
Mila:
Tak, to chyba ten link.

dla
rybki
28 mar 18:52
Mila:

Przekrój AMNP.
|AM|=|AN|
|MP|=|PN|
1) porównanie pól, aby obliczyć |AP|
| | 1 | | 1 | | a2√2 | |
PΔSAC= |
| *a*|AC|= |
| *a*a√2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
AP⊥SC z treści zadania.
|SC|
2=a
2+(a
√2)
2
|SC|
2=3a
2
|SC|=a
√3
a
√3*|AP|=a
2√2
===========
2) W ΔSPA:
a
2=|AP|
2+|SP|
2⇔
3)
ΔSPN− Δprostokątny, PN⊥SC
ΔSPN∼ΔSBC⇔
| SN | | SC | |
| = |
| stąd obliczysz |
| SP | | SB | |
4) ΔSMN∼ΔABS
=====================
28 mar 19:46
Mila:
Przepraszam, literówka przy przepisywaniu z kartki.
============
28 mar 19:53
zielonyjakpietruszka : Dziękuję bardzo ☺
28 mar 19:53
Mila:
28 mar 20:49
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Prosze spojrz na mój post
28 mar 20:50