matematykaszkolna.pl
Ostrosłupy zielonyjakpietruszka: Bardzo proszę o pomoc, nie mam zielonego pojęcia jak powinien wyglądać ten przekrój Kwadrat ABCD o boku długości a jest podstawą ostrosłupa ABCDS. Krawędz boczna AS ma również długość a i jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Ostrosłup ten przecięto płaszczyną przechodzącą przez wierzchołek A i prostopadłą do krawędzi CS. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
28 mar 16:51
5-latek : Szczerze . Dotad będziesz zielony dopóki nie zrobisz sobie paru szkieletow ostroslupow i granastoslupow z zapalek , wykalazcek i plasteliny .
28 mar 18:07
zielonyjakpietruszka: Szczerze. Na mature ciezko będzie mi wziąć zapałki i plasteline. Rozwiązaniem jest robienie dużej ilości zasan, ale jak sam pewnie wiesz, czasem człowiek spotyka się ze ścianą i nie wie jak ją obejść. Chyba właśnie dlsyege są tego typu fora czyż nie?
28 mar 18:11
Mila: Jeżeli będziesz miała ukształtowane pewne pojęcia, to na maturę nie potrzebujesz już zapałek. Modele bardzo pomagają w zrozumieniu zadań ze stereometrii. Za chwilę narysuję.
28 mar 18:19
Fokus: Jeśli 5 tygodni prze maturą nie potrafisz rozwiązywać takich banalnych zadań, to przesuń swoją maturę o jakieś 3 lata
28 mar 18:20
Janek191: Fokus: nie dowcipkuj emotka ale rozwiąż pietruszce zadanie emotka
28 mar 18:27
zielonyjakpietruszka: To pokaż jak się robi takie banalne zadania o geniuszu emotka
28 mar 18:31
Fokus: Rozwiązałbym, a nawe wytarł nosek, gdyby byla kilka lat przed matura, a teraz powinna być już samodzielna, bo matura to przecież egzamin dojrzałości, a nie niedojrzałosci
28 mar 18:32
Fokus: i nie trzeba to tego geniuszu
28 mar 18:32
zielonyjakpietruszka: Dziękuję Mila emotka
28 mar 18:33
Mila: Szukam na forum, bo już kiedyś to wyjaśniałam i rysowałam. Czekaj. Fokus, to nie jest banalne zadanie. Może Bogdan tu spojrzy, pięknie rysuje.
28 mar 18:36
zielonyjakpietruszka: Właśnie chyba po to te forum powstało, żeby sobie pomagać. Dla jednego trudne są ciągi, granicę itp a dla drugiego np stereometrii. Właśnie swoim wosiem pokazałeś ze powinieneś zostać cofnięty do liceum, bo to co pokazujesz to jest doperio przukald niedojrzałości
28 mar 18:37
zielonyjakpietruszka: Jestem tylko ciekaw jak Tobie poszła ta matura, Panie mądralo
28 mar 18:38
zielonyjakpietruszka: Jasne, dzieki śliczne jeszcze raz Mila emotka
28 mar 18:38
28 mar 18:44
Mila: Tak, to chyba ten link. emotka dla rybki
28 mar 18:52
Mila: rysunek Przekrój AMNP. |AM|=|AN| |MP|=|PN| 1) porównanie pól, aby obliczyć |AP|
 1 1 a22 
PΔSAC=

*a*|AC|=

*a*a2=

2 2 2 
AP⊥SC z treści zadania. |SC|2=a2+(a2)2 |SC|2=3a2 |SC|=a3
1 a22 

*|SC|*|AP|=

2 2 
a3*|AP|=a22
 a6 
|AP|=

3 
=========== 2) W ΔSPA: a2=|AP|2+|SP|2
 a 
|SP|=

3 
3) ΔSPN− Δprostokątny, PN⊥SC ΔSPN∼ΔSBC⇔
SN SC 

=

stąd obliczysz
SP SB 
 a2 
|SN|=

2 
4) ΔSMN∼ΔABS
SN SB 

=

MN DB 
a2 

2 
 a2 

=

|MN| a2 
 a2 
|MN|=

2 
 1 a2 a6 
PAMNP=

*

*

2 2 3 
 a26 
PAMNP=

6 
=====================
28 mar 19:46
Mila: Przepraszam, literówka przy przepisywaniu z kartki.
 a23 
PAMNP=

6 
============
28 mar 19:53
zielonyjakpietruszka : Dziękuję bardzo ☺
28 mar 19:53
Mila: emotka
28 mar 20:49
5-latek : Dobry wieczor Milu emotka Prosze spojrz na mój post
28 mar 20:50