Miejsca zerowe funkcji wykładniczej
Iksde: Ile miejsc zerowych ma funkcja g(x) = 2 − 2|x|−x2
21 − √2|x|−x = 0
√22 − √2|x|−x = 0
√22 = √2|x|−x →→→→ 2 = |x| −x
2 = x −x lub 2 = x + x
2 = 0 lub 2 = 2x
↓ lub x = 1
sprzeczne
Jedno miejsce zerowe, dobrze myślę?
27 mar 19:31
Metis:
|x|−x=2
1) Jesli x∊<0,+
∞)
x−x=2
Równanie sprzeczne.
2) Jeśli x∊(−
∞, 0)
−x−x=2
−2x=2 /2
x=−1
27 mar 19:36
Metis: Po co zamieniasz na pierwiastki z 2 skoro podstawy masz te same...
27 mar 19:37
Iksde: No tak można było to szybciej zrobić
a co do 2) Jeśli x∊(−∞, 0) to nie rozumiem
wartość bezwzględna z −x to jest przecież x |−x| = x czyż nie?
27 mar 19:42
27 mar 19:43
Jerzy:
x = − 1
27 mar 20:56
Mila:
2−2
|x|−x2=0⇔
2
|x|−x2=2
1⇔
|x|−x=2
1) x≥0 to mamy
|x|=x
x−x=2 sprzeczność ⇔brak rozwiązań
2)x<0 to mamy z def. wartości bezwzględnej:
|x|=−x i równanie wygląda tak:
−x−x=2
x=−1 ∊D
Odp. jedno miejsce zerowe
27 mar 23:08
Metis: Dokładnie tak rozwiązałem
27 mar 23:11
Jerzy:
Brawo Mila
27 mar 23:47
Mila:
Jerzy śmieje się ze mnie
28 mar 00:40
Metis:
28 mar 21:22
Jerzy:
Nigdy bym nie śmiał
28 mar 22:39
Mila:

wiosenny.
28 mar 22:40
Jerzy:
Masz ode mnie 10
3 ( bo jestem sknerą)
28 mar 23:21
Mila:
28 mar 23:25
Jerzy:
28 mar 23:26