prosze o wyjasnienie
Kasia niezdara: Dla jakiego parametru m rownanie 2mx2−6x+3=0 nie ma rozwiazan rzeczywistych.
27 mar 16:51
Kasia niezdara:
27 mar 16:51
Kasia niezdara: 2mx2 tak powono byc
27 mar 16:52
CutieLana: m∊(32;+∞)
27 mar 16:54
Jack:
2mx2 −6x + 3 nie ma rozwiazan, gdy
Δ < 0
27 mar 16:57
Kasia niezdara: dziekuje a ,mozna mi troszke to rozpisac zebym zrozumiala
27 mar 16:59
Jack: Δ = b2 − 4ac
Δ < 0
...
27 mar 17:03
Kasia niezdara: ale dziekuje ,nie wiem nic nie rozumiem to przekracza moje szare komorki
27 mar 17:12
ICSP: 2mx
2 −3x
2 + 3(x−1)
2 = 0
x
2(2m − 3) + 3(x−1)
2 = 0
2m − 3 > 0
2m > 3
27 mar 17:21
Kasia niezdara: dziekuje bardzo postaram sie to zrozumiec ale to jest dla mnie trudne .
27 mar 17:31
Jack: dla mnie post ICSP tez jest trudny
27 mar 17:33
5-latek : Napisz ile rozwiazan ma równanie kwadratowe w zaleznosci o wyróżnika trójmianu kwadratowego
czyli delty ?
27 mar 17:35
Kasia niezdara: lepiej sie spalic jasnym płomieniem niz wiednac powoli
27 mar 17:45
Kasia niezdara: 3
27 mar 17:48
5-latek : jeszcze jesteś na to za mloda żeby się spalac
Δ>0 −−−− jest rozwiazan ile ?
Δ=0 −−−−− jest rozwiazan ile ?
Δ<0 −− jest ile rozwiazan rzeczywistych ?
27 mar 17:49
5-latek : No co tak długo ?
Raczej to ja się spale zanim dostane odpowiedz
27 mar 17:57
Kasia niezdara: to nie twoja wina musze odpoczac bo siedze od rana nad matematyka i juz nic nie pojmuje.jeszcze
probuje to z wczoraj
miejscem zerowym jest −mx+4 x=1
0=−m*1+4
0=−m+4
m=4 A. m=−6 B. m=−4 C. m=6 D. m=4
wiec chyba D ....dobrze czy nie

takie to wszystko latwe sie wydaje jak ktos ci rozwiaze a
jak sama to nigdy nie jestem pewna
27 mar 18:11
Kasia niezdara: i jestem starsza bo mam wiecej niz 5 lat a lubie przysłowia np; barbarzynstwem jest wiekszym
zywego zjesc człowieka niz martwego

cos w tym jest
27 mar 18:14
5-latek : Ja nie o to pytałem
Pytalem o liczbe rozwiazn równania kwadratowego
Potem wrócimy do tego zadania
27 mar 18:20
Kasia niezdara: :( nie badz zly nie wiem
27 mar 18:23
Kasia niezdara: 1− 2 miejsca zerowe
2− 1 miejsce
3− miejsca zerowe nie istnieja to wiem
27 mar 18:25
27 mar 18:26
5-latek : dla Δ=0 1 miejsce zerowe (podwojne
Ale dobrze
mamy takie równanie
2mx2−6x+3=0
rozpisz teraz delte
Zauwaz ze masz
a=2m b=−6 c=3
27 mar 18:28
Kasia niezdara: a to jest to co sie te wspolczynniki wypisuje 3 i podstawia pod Δ = b2 − 4ac ?
27 mar 18:31
5-latek :
27 mar 18:32
Kasia niezdara: a potem sie oblicza x1 i x2 ?
27 mar 18:33
5-latek : Tak
Ale tutaj akuratnie nie
Policz ta delte
27 mar 18:39
Kasia niezdara: delta =36−4*2m*3 i jak to m mnoze z ...czy tylko 4i 3 ze soba ?
27 mar 18:41
Kasia niezdara: to m mnie denerwuje
27 mar 18:43
5-latek : Mnozysz wszystko ze sobą
czyli 4*2m*3
zauważ ze 2m=2*m (tylko dal skrocenia zapisu piszse się 2m
czyli mamy 4*2*m*3= 24m
Możesz sobie również zapisac tak
4*2*3*m bo mnożenie jest przemienne (ale to już szkola podstawowa nie liceum
czyli nasz delta jest taka
Δ= 36−24m
Jak ona musi być żeby to równanie nie miało rozwiazan ?
27 mar 18:49
5-latek : czy to będzie m czy x czy jakas inna litera to należy ja traktować jako liczbe przy mnożeniu
27 mar 18:52
Kasia niezdara: tak policzylam i dalej nie wiem ...delta jest mniejsza od zera wtedy nie ma rozwiazania
27 mar 18:53
5-latek : czyli należy rozwiazac nierownosc
36−24m<0
rozwiąż to
27 mar 18:54
5-latek : Kasia ale to jest poziom szkoły podstawowej a nie liceum
27 mar 19:11
Kasia niezdara: goscie przyszli do mamy .....imusze konczyc nikt nie jet doskonaly mam pustke i nic juz nie
wiem by
27 mar 19:14
Kasia niezdara: :((
27 mar 19:14
5-latek :
27 mar 19:15
Kasia niezdara: dzien dobryyy czyli to bedzie tak m=−36 +24 m =−12 m<0 cholele nie wiem:(
30 mar 11:06
Kasia niezdara: gdzie jest 5−latek


?
30 mar 11:14
Kasia niezdara: :(
30 mar 11:14
Kasia niezdara: czy to ma byc tak ?
30 mar 11:26
Kasia niezdara:
30 mar 16:43
5-latek : No niestety 5−latek pracuje i musi tez odwiedzić rodzicow
Co tam znowu nie pasuje ?
30 mar 16:50
Kasia niezdara: 
dobrze zrobiłam ?
30 mar 19:39
5-latek : Zle
36−24m<0
−24m<−36
| | 36 | |
m> |
| (skracam przez 12 |
| | 24 | |
Dziele przez liczbe ujemna wiec zmieniam zwrot nierownosci
30 mar 19:53
Kasia niezdara: :( dziekuje bardzo
30 mar 20:01