Oblicz odległość między punktami.
Ziqu: Punkt P należy do prostej o równaniu 2x + 3y − 4 = 0 i jest jednakowo odległy od punktów
A=(1, −6) oraz B=(5, −2).
Oblicz odległość punktu A od punktu P.
27 mar 14:20
Jerzy:
Znajdź punkt przeciècia symetralnej odcinka AB i danej prostej
27 mar 14:39
Jack: punkt B nalezy do tej prostej...tak ma byc?
27 mar 15:26
Ziqu: Liczę, ale coś źle mi wychodzi
27 mar 15:26
Ziqu: @Jack Nie jest nic napisane, przepisałam polecenie dobrze
27 mar 15:28
Jack: Szukasz prostej prostopadlej do prostej AB, przechodzacej przez srodek i szukasz przeciecia z
prosta z polecenia....
Prosta AB ma wspolczynnik kierunkowy :
| | yb − ya | | −2 −(−6) | | 4 | |
a = |
| = |
| = |
| = 1 |
| | xb − xa | | 5−1 | | 4 | |
prosta prostopadla ma wspolczynnik
a
1 = − 1
| | 1+5 | | −6 + (−2) | |
Srodek odcinka AB ma wspolrzedne ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S
AB = (3, −4)
wyznaczasz prosta ktora przechodzi przez ten punkt
wiesz, ze a
1 = −1, oraz S
AB = (3, −4)
zatem
−4 = −1 *(3) + b
−4 = −3 + b
b = −1
zatem prosta prostopadla do AB przechodzaca przez srodek odcinka ma rownanie
y = −x − 1
szukasz przeciecia z prosta
2x+ 3y −4 = 0, czyli 3y = 4 − 2x
zatem nasza pierwsza prosta
y = −x − 1 /// * 3
3y = −3x − 3
4−2x = −3x − 3
x = − 7
teraz y = −x − 1 = −(−7) − 1 =6
Punkt P ma wspolrzedne (−7,6)
27 mar 15:34
Ziqu: Dziękuję
27 mar 15:39
Jack:

punkty stawiam przypadkowe, prosta tez, tylko zeby zilustrowac po co to wszystko robimy.
ABP to nic innego jak trojkat
skoro odleglosc AP jest taka sama jak BP, to na srodku pada wysokosc z punktu P, pod katem
prostym...
Odleglosc zawsze liczymy pod katem prostym wiec oto nam chodzilo
mamy punkt P (−7,6) (jesli nie pomylilem obliczen).
mamy obliczyc odleglosc tego punktu od punktu A (1, −6)
no to odleglosc miedzy punktami liczymy ze wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
27 mar 15:42