asd
olekturbo: Dwie koparki o różnej wydajności pracy przygotowują wykop pod budynek mieszkalny w ciągu 10
dni. Jeżeli połowę pracy wykona pierwsza koparka, a pozostałą część pracy wykonają obie
koparki, to na przygotowanie wykopu będzie potrzeba 12 dni. Ile dni potrzebuje każda koparka
na samodzielne wykonanie wykopu?
Co jest złego w tym zapisie?
x − wydajność koparki nr 1
y − wydajność koparki nr 2
t
1 − czas kopania pierwszej koparki
t
2 czas kopania dwóch koparek
W = P * t
W = 10(x+y)
26 mar 23:05
olekturbo: i zapis t1 + t2 u mnie był chyba błędem. Na forum jakoś inaczej to robicie, niż uczył mnie
mój prefesor. Moze sprobuje waszymi metodami
26 mar 23:09
olekturbo: 1. Zbiornik napełniają dwie pompy. Pierwsza z nich pracując, sama napełnia zbiornik o 2 godziny
dłużej, a druga o 4.5 godziny dłużej niż wówczas, gdy pracują razem. Ile czasu napełnia
zbiornik sama pierwsza pompa, a ile czasu sama druga pompa?
Moglby ktos sprawdzic?
t1 = 5
t2 = 7,5
26 mar 23:33
26 mar 23:43
olekturbo: 2. Dwa krany napełniają zbiornik w ciągu 2 godzin 24 minut. Przy napełnieniu zbiornika tylko
jednym kranem pierwszy napełnia go o 2 godziny dłużej niż drugi. W jakim czasie wypełni
zbiornik każdy kran z osobna?.
4h i 6h
26 mar 23:44
Eta:
ok
26 mar 23:48
olekturbo: Moglbym prosic o inne zadanka z wydajnosci
26 mar 23:48
olekturbo: "Ojciec i syn pracujac razem wykonaliby pewną prace w ciągy 12 dni. Ponieważ po 8 dniach
wspólnej pracy syn zachoraował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze 5 dni do ukończenia
pracy. W ciągu ilu dni każdy z nich sam mógłby wykonać tę pracę?"
60 dni i 15 dni?
27 mar 00:00
Eta:
wystarczy samodzielnie sprawdzić:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = ..= |
| ok! |
| 60 | | 15 | | 12 | |
27 mar 00:06
olekturbo: "Dwie sekretarki wykonały pewną pracę w ciągu 12 godzin. Gdyby pierwsza wykonała sama połowę
pracy, a następnie druga resztę to zużyłyby na to 25 godzin. W ciągu ilu godzin każda z
sekretarek, pracujących odzielnie, może wykonać tę pracę."
tutaj otrzymałem dwa wyniki:
a) 21 i 28 dni
b) 20 i 30 dni
jak mam uznac ktory jest prawidlowy
27 mar 00:07
olekturbo: godzin oczywiscie nie dni *
27 mar 00:08
olekturbo: Ok podstawiłem do wcześniejszych wzorów i tylko jedno jest prawidlowe 20 i 30. Dziekuje, chyba
juz rozumiem te zadania. Wesolego jajka
27 mar 00:08
Eta:
Dobranoc .... wesołego jajeczka
27 mar 00:11
Mila:
x− liczba dni wykonywania całej pracy przez syna
y−liczba dni wykonywania całej pracy przez ojca
| 1 | |
| − część pracy wykonana przez syna w ciągu jednego dnia |
| x | |
| 1 | |
| − część pracy wykonana przez ojca w ciągu jednego dnia |
| y | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| w ciągu jednego dnia pracując razem wykonają |
| pracy |
| x | | y | | 12 | | 12 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 5 | | 5 | | 2 | | 5 | | 1 | |
8* |
| + |
| =1⇔ |
| =1− |
| ⇔ |
| = |
| |
| | 12 | | y | | y | | 3 | | y | | 3 | |
y=15− liczba dni wykonywania całej pracy przez ojca
x=60 −liczba dni wykonywania całej pracy przez syna
========================
27 mar 00:17
Mila:
sekretarki
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+y=50
Jeżeli masz test wyboru to sprawdzasz równania, albo rozwiązujesz układ dla zadania otwartego.
20 i 30
27 mar 00:24
Mila:
1) 26, 23:05
x− liczba dni potrzebnych na wykonanie wykopu przez I koparkę.
y−liczba dni potrzebnych na wykonanie wykopu przez II koparkę.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| część pracy wykonana w ciągu I dnia , gdy pracują obydwie koparki. |
| x | | y | | 10 | |
Połowę pracy obie koparki wykonują w ciągu 5dni, zatem :
12−5=7
w ciągu 7 dni I koparka wykona połowę pracy to całą w ciągu 14 dni.
y=35
Odp.
14,35
27 mar 18:54