Basen może być napełniany
tip: Witam, mogę prosić o pomoc w zadaniu?
Basen może być napełniany za pomocą dwóch pomp. Jeśli włączona jest tylko większa z nich, to
wówczas napełnienie basenu trwa o 2 godziny dłużej, niż wtedy, gdy pracują obie. Jeśli
natomiast uruchomiona jest tylko mniejsza z pomp, czas napełniania basenu jest o 4,5 godziny
dłuższy, niż przy jednoczesnej pracy obu pomp. Ile czasu zajmie napełnienie basenu przy użyciu
większej pompy, a ile przy użyciu mniejszej?
17 kwi 18:13
tip: Pomoże ktoś?
17 kwi 18:43
tip: ?
17 kwi 19:18
Eta:
t+2 −−− czas napełniania basenu tylko przez pierwszą pompę
t+4,5 −−− czas napełniania tylko przez drugą
t −−− czas napełniania przez obydwie jednocześnie , t>0
| | 2t+6,5 | | 1 | |
|
| = |
| |
| | (t+2)(t+4,5) | | t | |
Rozwiąż to równanie..... otrzymasz t=3
odp: t+2=
5h , t+4,5=
7,5 h
17 kwi 19:18