Dla jakiego parametru m równanie nie ma rozwiązania ujemnego
Kasia niezdara: 2mx−6x+3=0
26 mar 16:41
Jerzy:
policz x i nałóż warunek: x ≥ 0
26 mar 16:42
zef: x(−6+2m)=−3
−6+2m>0
2m>6
m>3
26 mar 16:42
zef: Ja myślałem żeby to w taki sposób zrobić
26 mar 16:43
Janek191:
( 2m − 6)*x = − 3
2 m − 6 < 0 ⇒ 2m < 6 ⇒ m < 3
Odp. Dla m < 3
26 mar 16:43
zef: Nie doczytałem że ma nie mieć rozwiązania

Zrobiłem żeby miało
26 mar 16:45
Jerzy:
troszkę zbłądziłeś zef
26 mar 16:45
zef: Czyli odpowiedź Janka
26 mar 16:45
Jerzy:
tak , m< 3
26 mar 16:45
Jerzy:
tylko pytanie, czy do końca rozumiesz dlaczego ?
26 mar 16:46
Jerzy:
a dokładnie, to odpowiedź: m ≤ 3
26 mar 16:47
zef: Ja zrobiłem x*(coś dodatniego)=ujemne czyli x byłby ujemny (miałby rozwiązanie ujemne)
A należało wyznaczyć parametr m żeby nie miał rozwiązania ujemnego (tego nie doczytałem) czyli
trzeba rozwiązanie dodatnie więc:
x*(coś ujemnego)=ujemne // ;minus
x=dodatni
Tak to wytłumaczyć można
26 mar 16:48
Jerzy:
wróć .... m < 3
26 mar 16:48
zef: dla m=3 równanie sprzeczne
26 mar 16:49
Janek191:
@ Jerzy
Dla m = 3 mamy równanie sprzeczne.
26 mar 16:50
DZIEKUJE: DZIEKUJE PIEKNIE
26 mar 17:02
Kasia niezdara: a mam jeszcze pytanie jak to bedzie wygladac w tej postacji ?2mx2−6x+3=0
26 mar 20:52
Kasia niezdara: Dla jakiego parametru m rownanie 2mx2−6x+3=0 nie ma rozwiazan rzeczywistych ?
26 mar 20:55
zef: Nie ma rozwiązań czyli to oznacza że musi być sprzeczne L≠P
Założenia:
1. Δ<0 i m>0
2. Δ<0 i m<0
Sprawdź co będzie kiedy m=0 to też jest ważne
26 mar 20:58
Kasia niezdara: :( chyba nic nie rozumiem
26 mar 21:00
zef: Powiedz mi kiedy równanie kwadratowe nie ma rozwiązań ? Jaki należy nałożyc warunek ?
26 mar 21:02
26 mar 21:09