matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz, Proszę z objaśnieniem
noname:
32
3
−4
7
25 mar 19:25
E:
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
25 mar 19:33
Rafal:
32=2
5
32
3
=(2
5
)
3
=2
1
5 4=2
2
4
7
=(2
2
)
7
=2
1
4 2
1
5−2
1
4=2
1
4(2−1)=2
1
4
25 mar 19:34
E:
2
−
=
2*4
7
−4
7
= 4
7
=2
14
25 mar 19:35
noname:
Dziękuję ! Wkońcu ktoś mi to wytłumaczył.
25 mar 19:46