Proste, równoległe.
smutna: proste o równaniach −2x+y+5=0 i y=(3−m)x+4 są równoległe. wynika stąd, że
a) m=−
23
b) m= 1
c) m=
32
d) m=5
Jeśli ktoś potrafi to niech rozpisze, bo naprawdę nie kumam nic o tych prostych..
25 mar 17:20
Janek191:
− 2 x + y + 5 = 0 ⇒ y = 2 x − 5
y = ( 3 − m) x + 4
więc
2 = 3 − m ⇒ m = 1
===============
25 mar 17:26
smutna: nie rozumiem jak 2 = 3 − m
bo 2 x − 5 = ( 3− m) x + 4
1 x − 1 = 3 − m
25 mar 17:41
dero2005:
Współczynniki stojące przy x muszą być równe (warunek równoległości)
a więc 2 = 3 − m
25 mar 20:52
25 mar 20:53