Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja f jest malejąca w R
mikel18pl: Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja f jest malejąca w zbiorze R.
Funkcja f jest określona wzorem:
| | m−2 | |
f(x)= |
| x3 + (2m−3)x2 + (5m−6)x +m2−5 |
| | 3 | |
Powinno wyjść: m∊(−
∞;1>, stąd prośba czy mógłby ktoś rozwiązać to zadanko, ponieważ wychodzi
mi inny wynik
24 mar 21:46
ICSP: Pochodna musi być ujemna dla każdego x ∊ R
24 mar 21:51
mikel18pl: czyli f'(x)<0, i f'(x)=(m−2)x
2+2(2m−3)x+5m−6<0 i co dalej
24 mar 21:54
24 mar 21:56
mikel18pl: czyli bym rozwazal a<0 i Δ<0, tak robilem tylko, że wyszedł mi inny wynik niż w odp..
czy może nie tak coś?
24 mar 21:58
ICSP: Pewnie pomyliłeś się gdzieś w obliczeniach.
24 mar 21:59
mikel18pl: Z I przypadku byłoby, że: m<2
II: Δ<0 Δ= −m
2+4m+21, m∊(−
∞,−3)u(7,+
∞)
i część wspólna z obu: m∊(−
∞,−3)
24 mar 22:05
ICSP: Δ = 4(2m − 3)2 − 4(m−2)(5m − 6) = 4[ 4m2 − 12m + 9 − (5m2 − 6m − 10m + 12)] =
= 4[−m2 + 4m −3]
24 mar 22:07
mikel18pl: Aaaaah... Widzę swój błąd, eh ta nieszczęsna delta, dzięki
24 mar 22:13
jc: Mała uwaga. f(x)=−x3 jest funkcją malejącą pomimo tego, że f'(0) = 0.
24 mar 22:13