46
pies: rozwiaz nierownosc :
−x
5+2x
4+8x
3−16x
2−16x+32
probowalem pare razy ale nie wiem jak to pogrupowac
23 mar 20:27
pies: acha tam ma byc ≥0
23 mar 20:28
Smule: Nie musisz robić tego metodą grupowania
23 mar 21:09
23 mar 21:10
Mila:

x
4*(−x+2)+8x
2*(x−2)−16(x−2)=0
(x−2)*(−x
4+8x
2−16)=0⇔(x−2)*(−1)*(x
4−8x
2+16)=0⇔
(x−2)*(−1)*(x
2−4)
2=0
(x−2)*(−1)*(x−2)
2*(x+2)
2=0
Przechodzimy do nierówności:
(x−2)*(−1)*(x−2)
2*(x+2)
2≥0⇔
(−1)*(x−2)
3*(x+2)
2≥0
x=2 pierwiastek potrójny
x=−2 pierwiastek podwójny
x≤2
=====
23 mar 22:19
Jack:
−x5 +2x4 + 8x3 − 16x2 − 16x + 32 ≥ 0
−x4(x − 2) + 8x2(x−2) −16(x − 2) ≥ 0
(x−2)[−x4 + 8x2 − 16] ≥ 0
Rozbijmy samo
−x4 + 8x2 − 16 =0
k = x2
−k2 + 8k − 16 =0
−(k−4)2 = 0
k = x2, więc
−(x2−4)2 = 0
−(x−2)2(x+2)2
x = 2 lub x = − 2
wiec nasza nierownosc...
(x−2)[−1(x−2)2(x+2)2] ≥ 0
−(x−2)3(x+2)2 ≥ 0 /// * (−1)
(x−2)3(x+2)2 ≤ 0
rysujesz... i odczytujesz
23 mar 22:20