trygonometria
Azul: | | π | |
dla każdego α wyrażenie sin5α*cos4α+cos( |
| )−cos5α*sin4α jest równe |
| | 2 | |
A.cos9α+sinα
B.0
C.2sinα
D.sin9α−sinα
poprawna odp to A.
moje rozw.:
| | π | | π | |
sin5α*cos4α+cos( |
| )−cos5α*sin4α=sin(5α−4α)+cos( |
| −α)+cos(−5α+4α)= |
| | 2 | | 2 | |
=sinα+cos(90
◯−α)−cosα=sinα+sinα−cosα=2sinα−cosα
wyszło mi coś takiego i chciałam się spytać czy ktoś może pokazać mi mój błąd, czy może w ogóle
wszystko jest źle xD
22 mar 18:44
PW: | | π | |
Niepotrzebnie cudujesz z cos |
| , toż to jest zero. |
| | 2 | |
22 mar 22:35
Azul: o nie zauważyłam tego dziękuje PW zastanawiam się czy w nawiasie przy cos(−5α+4α) czegoś nie
pokręciłam ze znakami
23 mar 17:51
Mila:
Dobrze treść napisana?
wg mnie to :
sin(5α−4α)=sinα
23 mar 18:13
Azul: oj przepraszam,
| | π | | π | |
w zadaniu w przykładzie w nawiasie cos( |
| ) powinno być cos( |
| −α) co dziwne jak |
| | 2 | | 2 | |
sprawdzałam
treść przed wysłaniem to, to poprawiałam i się dziwie że zostało z błędem.
to co napisałaś Milu mam w pierwszym nawiasie po znaku równości
23 mar 18:21
Mila:
c.d
| | π | | π | | π | |
cos( |
| −α)=cos |
| *cosα+sin |
| *sinα=sinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Łącznie:
sinα+sinα=2sinα
odp. C
23 mar 18:30
Azul: sinα wychodzi z sin5α*cos4α
| | π | |
sinα wychodzi z cos( |
| −α) a czy nie powinno buć −sinα? bo |
| | 2 | |
0*cosα−1*sinα=−1*sinα=−sinα
a co z −cos5α*cos4α? co coś ominęłam
23 mar 18:38
Azul: *czy coś ominęłam
23 mar 18:39
23 mar 18:48
Azul: dobrze przepisałam z odp najwyraźniej jest błędna, w końcu książki pisze człowiek

znam Milu te wzory i cały czas zapominam że można je przekształcać jak (a+b)
2−2ab=a
2+b
2
XD
Bardzo Ci dziękuje
23 mar 18:53
Mila:
23 mar 19:18