Figury obrotowe
Gaunt:

Romb o boku długości a i kącie ostrym o mierze α obraca się dookoła prostej przechodzącej
przez wierzchołek kąta ostrego i prostopadłej do jednego z boków. Oblicz objętość powstałej
bryły.
Rozwiązując już kilka zadań spotkałam się z zastępowaniem pustych przestrzeni jak np. tu:
315802.
W tym zadaniu tak jednak nie mogę (moja propozycja zaznaczona na zielono, wyszedł mi błędny
wynik).
Dlaczego tutaj nie wolno mi tak zrobić?
Domyślam się, że znaczenie ma tutaj oś wokół której obraca się bryła, ale nie potrafię sobie
tego wyobrazić.
21 mar 12:00
dero2005:
Zastosuj wzór na objętość stożka ściętego
h = asinα
R = a(1+cosα)
r = a
Potem odejmij objętość tego zielonego stożka w środku
Jego promień to acosα a wysokość h = asinα
21 mar 12:20
Gaunt: Rozwiązanie tym sposobem mam opisane w książce, mnie tylko nie daje spokoju dlaczego tutaj nie
mogę tak sobie zamienić :c
21 mar 12:23
dero2005:
Bo te zielone trójkąciki które chcesz zamienić tylko na płaszczyźnie mają takie same pola,
natomiast ich odległość od osi obrotu jest inna więc mają różne objętości
21 mar 12:30
Gaunt: Właśnie tego mi brakowało do zrozumienia! Wszystko już jasne

Dziękuję
21 mar 12:34