obracane wielokąty
Archeolog: Jedna z przekątnych i bok rombu o obwodzie 20 cm mają jednakową długość. Oblicz objętość bryły
powstałej z obrotu tego rombu wokół jednego z boków.
Prosiłbym o sprawdzenie:
Ob = 20 Ob = 4a
a = 5
e = a
P = a*h
W figurze obrotowej:
r = a
H = a
Ze wzoru (po 'przeniesieniu' czubka mamy walec):
V = r
2*H*pi
Dobrze?
8 lut 18:47
Archeolog: W odpowiedziach jest inny wynik więc zależy mi na potwierdzeniu.
8 lut 19:10
Eta:
H=a i r=
hΔ(równobocznego) o boku długości "a"
V
w=πr
2*H.........
8 lut 19:10
Archeolog: Hmm... Już wiem gdzie spaliłem, przekątne rombu są różnych długości! Dzięki Eta
8 lut 19:15
8 lut 19:16
Eta:
8 lut 19:18